Italia: Facturi mai sărate din ianuarie: crește prețul la curent și la gaz – electricitate + 5,3%, gaz + 5%

Pe drumul pe care a luat-o economia în Italia, ”se întoarce roata”, foarte curând vor emigra italienii în …România!…

De la 1 ianuarie anul următor o gospodărie tipică va plăti cu + 5,3% pentru sursa electrică în timp ce pentru gaze + 5%. Autoritatea pentru energie subliniază faptul că această creștere la energia electrică a fost decisiv determinată de creșterea prețurilor cu ridicata și pentru costurile de securitate și sunt corespunzătoare, în timp ce pentru gaz, se ajunge la efectul așteptat iarna.

În detaliu, explică Autoritatea sectorului, creșterea la energie electrică este determinată de creșterea costurilor de aprovizionare, ceea ce contribuie cu circa + 3,8% la modificarea globală a costului pe tipul de client. Prețul cuprinde variația + 1,3% din costurile de achiziție, de + 1,2% din costurile dispecerizare și + aproximativ 1,3% din componenta de egalizare pentru recuperarea între costurile de achiziție de așteptat și cele reale înregistrate în trimestrele anterioare.

Creșterile sunt compensate parțial prin tarife mai mici de transmisie, distribuție și contorizare, în scădere cu 0,5%, pe cheltuiala tipului de client. Rezultatul final este de + 5,3% pentru costul total al clientului tipic.

Variația prețului la gaz este, în esență, legată de creșterea componentei „materie primă“, și anume, creșterea prețurilor la gaze estimate pe piețele de gros, în trimestrul următor, în parte datorită cererii mai mari în lunile de iarnă. Creșteri cu ridicata sunt de asemenea afectate de reducerea de 50% din capacitatea de utilizare a conductei de gaz TENP (conducta care leagă Olanda spre depozitele din Italia) și pentru costurile pentru întreținere. O creștere ușoară, spune Autoritatea, se datorează și componentei de transport.