Italia – Guvernul încearcă să blocheze facturarea la 28 de zile pentru telefon, internet, pay tv

Factura pentru telefon/internet – Proiecte de lege. Guvernul anunță măsuri normative  împotriva facturării la 28 de zile, facturare pusă deja în practică de către toți operatorii din Italia.

„În conduita operatorilor de telefonie și a televiziunii cu plată, există o concepție greșită despre consumatori”, a subliniat ministrul Finocchiaro

Guvernul încearcă să blocheze facturarea la 28 de zile pentru telefon/internet. Ministrul relațiilor cu Parlamentul, Anna Finocchiaro, a anunțat într-o conferință de presă că executivul are în vedere acțiuni de reglementare împotriva acestei practici, ceea ce implică un număr de 13 facturi anuale în loc de 12, calculate  lunar. În practică, se presupune o regulă care să reglementeze facturarea lunar.

„Deși nu se pune problema libertății operatorilor de a formula noi oferte de afaceri respectând regulile, se pune însă problema principiilor fundamentale de protecție și de transparență în favoarea utilizatorilor de servicii care nu pot fi puse sub semnul întrebării. Comportament greșit față de consumatorii care plătesc aceste șiretlicuri din  buzunarele proprii „, a spus Finocchiaro, răspunzând unei întrebări adresate ministrului dezvoltării economice, Carlo Calenda.

Agcom, la 30 iulie 2015, a intervenit împotriva reducerii cu patru săptămâni a reînnoirii ofertelor reîncărcabile, calculând o creștere medie a cheltuielilor anuale de 7% și anunțând că va raporta situația la antitrust. Autoritatea a cerut operatorilor să nu scadă sub 28 de zile pentru facturare la telefonia mobilă și să le aducă înapoi la termenul lunar. Împotriva acestei decizii, Asstel, membru al Confederației companiilor de telefonie, a anunțat un recurs.

Imediat aplauzele asociațiilor de consumatori, care solicită sancțiuni maxime împotriva operatorilor. „Dispozițiile care interzic facturarea pe 28 de zile există deja, pur și simplu din cauza faptului că operatorii de telefonie și de televiziune cu plată ignoră acestea, provocând daune economice enorme consumatorilor italieni”, a declarat Codacos, anunțând o plângere penală.

În aceeași ordine de idei, Uniunea Națională a Consumatorilor solicită nu numai să se stabilească prin lege facturarea lunară, ci și să modifice sumele sancțiunilor prin eliminarea plafoanelor actuale și forțarea prin amenzi să fie întotdeauna mai mare decât câștigurile exploatate obținute prin practici comerciale incorecte sau prin încălcarea declarațiilor autorităților de reglementare. PD a anunțat, de asemenea, propria inițiativă parlamentară în ultimele zile de a include în următoarea lege a bugetului pentru a se reveni la facturarea lunară.