Italia – NU violenței împotriva femeilor, DA pentru avortul liber și în siguranță

ziua mondiala a avortului

Feministele rețelei „Non una di meno” (nici una mai puțin), protestează contra medicilor care împiedică dreptul femeilor de a recurge la încetarea voluntară a sarcinii. 28 septembrie este în fiecare an Ziua Internațională a avortului în siguranță.

NU violenței împotriva femeilor, DA pentru avortul  liber și în siguranță. Acestea sunt motivele care au determinat gruparea femeilor italiene să iasă în mai mult de 20 de piețe din orașele italiene pentru a face auzite vocile lor. Pentru mișcarea feministă „situația este paradoxală“: media națională a medicilor care obiectau asupra avortului cu chestiunea de conștiință,  a ajuns acum la 70%. Și pe trupurile femeilor „teren de bătălie“, astfel cum sunt definite de către organizatoare, încă astăzi se duce o luptă, începând cu mass-media și până la nivel instituțional.“ Dar iată și cum comentează cititorii tgcom24 acest articol:

– de fiecare dată când o femeie recurge la avort este o înfrângere pentru umanitate, în ceea ce privește obiecția nu înțeleg cum cineva ar putea comprima libertatea altui individ (medicul) căruia i se pretinde ca el să meargă împotriva valorilor proprii, în numele libertății femeii.

– de asemenea, nu poți revendica libertatea de a alege, forțând un medic să facă ceea ce el nu vrea să facă: nu și el are libertatea de alegere? Cu toate acestea, nu ar trebui să treacă ideea că avortul ar fi echivalent cu a lua un contraceptiv, deoarece nu este așa. Viața care începe în pântece ar trebui să aibă întotdeauna valoarea ei, aceste femei par să-i priceapă mai puțin. Și în afară de anumite cazuri particulare, cazuri extreme, ca femeie eu nu accept ideea de avort.

– definirea corpului femeilor ca fiind ”teren de bătălie” este proastă și anacronică. Aici vorbim despre un exces de libertate care este cu orice preț liber întâi de toate de moralitate. Să nu mai vorbim de faptul că se fac acești copii în doi, ca un tată, am și eu o voce în această alegere? Există o mie de alternative la avort. Chiar și fără a vorbi despre contraceptive (dar ar fi într-adevăr cazul!) Puteți da naștere în anonimat și trimite imediat copilul în adopție. Uciderea copilului dumneavoastră ar trebui interzisă, cu excepția cazului în care, în cazuri extreme, pune viața în pericol viața mamei sau reale probleme pruncului.

Ce prevede în prezent legislația italiană – Legea italiană care reglementează accesul la avort este Legea nr. 194, din 1978, adoptată de parlament, după mai mulți ani de mobilizare pentru dezincriminarea și reglementarea întreruperii voluntare a sarcinii, propusă de către Partidul Radical și Centrul de Informare despre sterilizare și avort (CISA), care în 1976 au colectat mai mult de 700.000 de semnături pentru un referendum – sponsorizat de Liga 13 Mai și de jurnalul  L’Espresso – pentru abrogarea articolelor din codul penal cu privire la crima avortului, instigare la avort, sterilizarea , a incitării la practici împotriva procreării, a sifilisului sau a infecției blenoragice. Numai anul înaintea referendumului privind divorțul a arătat guvernării distanța dintre opinia publică și coaliția creștină democratică creștină. În 1975, Curtea Constituțională a permis ca avortul să fie folosit din motive foarte grave.

Legea 194 permite femeilor, în cazurile prevăzute, să poată recurge la avort într-o structură publică în primele 90 de zile de gestație;  poate fi aprobat numai din motive terapeutice în a patra și a cincea lună. Legea stabilește, de asemenea, cele 194 de centre de consiliere ca o instituție de informare cu privire la drepturile și serviciile femeilor care nasc pentru ca să contribuie la depășirea cauzelor care determină întreruperea sarcinii. Legea prevede ca datele personale ale femeii care  recurge la avort să rămână inaccesibile public. Ginecologul poate face obiectul conștiinței. Cu toate acestea, lucrătorii din domeniul sănătății nu pot ridica o obiecție de conștiință atunci când intervenția este „indispensabilă pentru salvarea vieții femeilor în pericol iminent” (articolul 9 alineatul (5)). Femeia are, de asemenea, dreptul de a părăsi copilul încredințându-l spitalului pentru adopție ulterioară și să rămână în anonimat.
Această lege a fost confirmată de alegătorii care au avut un referendum la 17 mai 1981.