Italia: O femeie din trei este supusă violențelor de către partenerul ei

Alarmă și pentru fete: printre cele cu vârsta începând de la 14 ani în sus, care sosesc la Urgențe pentru violență, 17,9% sunt victime ale unui atac sexual.

O femeie din trei este atacată de partenerul ei și, printre cele care sunt supuse unui abuz sever, multe acuză simptome de tulburare de stres posttraumatic chiar și la trei luni după violență. Aceste date provin dintr-un proiect coordonat de Institutul Superior de Sănătate, desfășurat în spitale. Alarmă și pentru fete: cele de la 14 ani în sus care sosesc la Urgențe pentru violență, 17,9% sunt victime ale agresării sexuale.

În cele mai multe cazuri de violență faptele sunt comise de către partener sau o cunoștință apropiată – Datele arată că pentru femeile de vârstă fertilă (15-49 ani) abuzate, mai mult de 35% dintre cazuri se datorează agresiunii comise de către soț sau partener intim (la bărbați procentul este mai mic de 10%). Aproape 85% dintre cazurile de violență împotriva femeilor sunt înfăptuite de apropiați (la bărbați acest procent este mai mic de 40%).

La Camerele de Urgențe ale spitalelor care au participat la sondaj – spune Alessio Pitidis ISS, coordonator pentru Italia a supravegherii europene a Injury Databaseam constatat că,  jumătate dintre femeile de vârstă fertilă, victime ale unor violențe, sunt de natură sexuală. Violența este cel mai adesea comisă (88% din cazuri) cu mâinile goale, prin violență fizică, fără utilizarea instrumentelor ofensive: arme, etc„.

Stresul post-traumatic – La 3 luni de la externare, 67,5% dintre femeile adulte victime ale violenței domestice sau sexuale au suferit de tulburări de stres post-traumatic. O valoare comparabilă cu cea a victimelor directe ale dezastrelor majore, inclusiv celor ale atacurile teroriste. Sinteză și traducere potrivit tgcom24.