Italia – Produse Bio falsificate

După scandalurile de acum câțiva ani, cu fermele din România, unele dintre acestea conduse tot de italieni, care exportau în Italia produse agricole presupus biologice, iată că și în Italia au fost demascate fapte care vor dăuna imens adevăraților producători de produse bio. O reală daună și pentru consumatori, pierzând încrederea în acestea și ne face să credem că, de aceste situații se bucură cel mai tare producătorii industriali care își vedeau amenințată piața lor de tendința oamenilor spre produse lipsite de intensa chimizare.

Cine nu ar vrea să consume alimente sănătoase? Dar unde se mai pot găsi acestea când pentru pârdalnicul de profit, pentru bani, oamenii își vând orice, până și sufletul!…


Pe 2 noiembrie, o operațiune a Gărzii de Finanțe a descoperit o înșelătorie la Ragusa: societățile înregistrate ca realizatori de produse biologice, aveau acestea falsificate și au introdus produse „nebiologice” pe piața agroalimentară încă din 2015,

Peste 10 tone de produse chimice, îngrășăminte și pesticide, unele chiar alterate, strict interzise în agricultura ecologică, au fost confiscate la Ragusa de către Guardia di Finanza, ca parte a unei operațiuni asupra companiilor certificate „Bio“ care au încasat venituri incorecte, dat fiind faptul că prețurile la produsele bio sunt de câteva ori mai scumpe decât cele industriale și au înșelat astfel consumatorii vânzând aceste produse la prețuri astronomice. O mare înșelătorie care continuă din 2015 și cu cifre de afaceri colosale. Dar nu numai atât. Analizând lanțul de control, se dovedește că sistemul de certificare bio este extrem de corupt.

Cele nouă societăți siciliene implicate (situate în provinciile Ragusa și Siracusa, între Modica, Scicli, Pozzallo și Vittoria), dincolo de pretenția de distribuirea a produselor bio, fructe și legume convenționale, au câștigat ilicit și un milion de euro prin finanțare prin politica europeană agricolă comună (PAC).

Sectorul a crescut cu câte două cifre de la an la an, iar prognozele pentru anul 2017 prevăd o creștere de + 12%. Potrivit unei estimări a Daily Fact, bio în Italia este în valoare de aproape 5 miliarde de euro pe an: în 2016, s-au facturat 3 miliarde destinate pieței interne și 1,9 la exporturi. Italienii plasându-se primii din Europa și al doilea în lume după SUA, la acest capitol.

Fermele producătoare de bio sunt peste 72 de mii și numărul lor în ultimul an a crescut cu 20%. Unul din patru nu produce exclusiv BIO și, în unele regiuni, în câteva luni, aproape s-a dublat, după cum certifică Ministerul Agriculturii: + 95% în Molise, Campania + 83%, + 83% în Basilicata.

Controalele engleze. În Italia, pare că nimeni nu a observat nimic. Denunțarea faptului a pornit de la un lot de dovleci BIO destinat pieței din Anglia, în care au fost descoperite prea multe urme de pesticide. Autoritățile au avertizat ministerul italian și Inspectoratul Central de Prevenire a Fraudelor (ICQRF) care a intervenit, dar nu a găsit urme de pesticide în falsurile BIO. Cum este posibil? Aparent controlații și controlorii se suprapun, sunt aceleași persoane! Corectitudinea a 14 organisme de certificare națională a BIO, de fapt, ar trebui să fie validată de Accredia, singura agenție de acreditare, sub supravegherea Ministerului Dezvoltării Economice, care garantează independența organismelor de certificare și a laboratoarelor. Din păcate, însă, organismele de certificare sunt adesea deținute de producătorii cooperatori, deci sunt reprezentați de aceeași asociație. Lupul pus cioban!


A rămas ca oamenii să piardă încrederea în produsele BIO și să se reîntoarcă la cele industriale, ticsite cu chimicale ajunse să fie introduse cu permisiunea Statului, Statul fiind părtaș la otrăvirea populației fiindcă nimeni nu poate produce nimic destinat consumului fără aprobările instituțiilor statului… așadar, cine este statul? Ce nu ar face statul pentru bugetul lui? Cine plătește statul să conducă acțiuni împotriva cetățenilor? Iată, mecanismele acestea trebuiesc adânc reformate. Este inadmisibil ca Statul să fie mai presus de cetățenii săi care îl compun.

Articolul precedent”Mi s-a făcut pielea de găină!”
Articolul următorVreți o rețetă de post simplă și savuroasă? – Plăcinta cu dovleac
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno