Italia – șoferii vor primi amenzile prin e-mail

Modificări în Codul rutier italian, din februarie amenzile vor sosi prin poșta electronică certificată.

Dacă șoferul nu are PEC (poșta electronică certificată) sau a expirat, amenda va continua să ajungă prin sistemul poștal clasic.

În cazul unei contestații rapide a sancțiunii, va trebui șoferul să furnizese adresa căsuței poștale electronice certificate. În alte situații, adresa de email a proprietarului vehiculului va fi identificată de autorități utilizând listele publice pentru notificări și comunicații electronice.

În ceea ce privește termenii de plată și avizul legat de notificare, se consideră TRIMIS  – clarifică noul decret – în momentul în care  se generează automat răspunsul PRIMIT, indiferent dacă e-mailul a fost sau nu vizualizat, citit, de către partea interesată.

Comunicarea electronică trebuie să aibă ca obiect mențiunea „act administrativ în legătură cu o sancțiune administrativă prevăzută de Codul rutier” și trebuie să includă ca atașament copia raportului, semnată cu o semnătură digitală, și raportul de notificare.

În cazul imposibilității de a fi trimise orin PEC, din cauza absenței poștei digitale sau dacă cutia poștală certificată a expirat, administrația va folosi metoda poștală clasică (folosită până astăzi) adăugând costurile de notificare la sancțiune.