„Italiane, treziți-vă, de lucru este, voi mai lipsiți…!“

„Italiane, treziți-vă, de lucru este, mai lipsiți voi…!“ – Așa sună anunțul postat pe Facebook de ”Burgez”, un lanț de fast-food din Milano, în căutarea unei casiere pentru unul dintre localurile sale. Compania, care face din comunicare unul dintre punctele sale forte,  a fost asaltată de contestații și acuzată că a publicat un anunț sexist și rasist.
„Dacă ne întrebați de ce sunt cele mai multe dintre casierele noastre fete filipineze, vă răspundem, deoarece italiencele sâmbăta au un default, miercuri au spa, duminica oboseală, și așa mai departe!“.
„Nu este adevărat că noi nu dorim italience, de fapt – explică Simone Ciaruffoli, fondatorul ”Burgez” – mi-ar plăcea, dar este dificil de a le găsi: una vine la interviu cu maică-sa, alta cu prietenul ei, uneia îi coincide cu programul nostru programarea la sala de gimnastica, altele găsesc obositor serviciul. Acestea sunt doar câteva dintre frazele auzite la interviuri, pe care nicio ”neitaliană” nu le-a invocat vreodată: nu este vorba despre rasism, ci despre o realitate „.