Italienii ar trebui să trateze imigranții fix așa cum și-ar dori ei să fie tratați când emigrează

Ius Soli, legea privind cetățenia imigranților și a copiilor acestora,  scufundă axa dintre Tabăra Progresistă a lui Pisapia și PD.

Legea privind cetățenia imigranților se află la capătul calendarului legislativ, iar fostul primar al orașului Milano se apropie de… ”Liberi și egali”.

Fostul primar al orașului Milano, Giuliano Pisapia, a decis să facă un pas înapoi, menționând că nu există margini pentru o alianță cu Partidul Democrat. Asta se întâmpla la sfârșitul unei lungi întâlniri a Taberei Progresiste. Exponenții stângii din Campo Progressista, care au venit de la Sel, ar lua mai degrabă în considerare să se alăture la ”Liberi și egali” , lista comună condusă de Pietro Grasso.

La originea rupturii, problema Ius Soli și planificarea ei în coada calendarului activităților actualei legislaturi, după cum explică fostul primar din Milano:. „Am încercat, timp de mai multe luni, cu un astfel de angajament și entuziasm. Scopul nostru, de la nașterea acestui Campo Progressista, a fost întotdeauna de a construi un centru mare și divers pentru viitorul țării care să poată bate dreapta și populismul. Astăzi, trebuie să recunoaștem că am eșuat în scopul nostru. decizia de pleanficare  IUS Soli la sfârșitul lucrărilor Senatului,  face ca discutarea și aprobarea unei probabilități distanțate, a subliniat imposibilitatea de a continua împreună cu PD. Din inimă mulțumesc tuturor bărbaților și femeilor care au crezut și sunt implicați în acest proiect și acum se vor orienta în funcție de propriile lor sensibilități, a căror diversitate a fost întotdeauna, în opinia mea, una dintre bogățiile și resursele cea mai importantă din această experiență. Angajamentul nostru față de aprobarea standardelor de civilizație pentru țara noastră va continua în Parlament și în țară „.


Sunt tot mai multe voci în Italia care încurajează naționalismul extremist. Forza Nuova, mișcarea extremistă de dreapta, tocmai a protestat recent în fața sediului roman La Repubblica legat de ius soli și emigranți. Întâi de toate nu înțelegem de ce își  acoperă fața manifetanții F.N. Oamenii de bună credință umblă cu capul sus și nemascați!… Democratic vorbind, nu este nimic rău, fiecare om are dreptul la propria opinie, fie ea și naționalistă chiar, însă, foarte mulți italieni UITĂ faptul că și ei sunt un popor migrator, că două treimi din totalul acestui mare și demn popor trăiesc în afara granițelor Italiei și de bună seamă nu ar accepta ca în țările străine unde se află să fie tratați ca oameni de secănhend de către extremiștii naționaliști. Este foarte adevărat faptul că o mare parte dintre străini în Italia nu se integrează sau că apasă pe buget și crează procese sociale, să nu mai vorbim și de latura delicvenței, însă nicio țară nu ar avea cum să trieze la intrarea pe teritoriul său doar a oamenilor de cea mai înaltă calificare și ținută morală, cum nici toți italienii plecați în afară nu sunt doar genii sau buni creștini!… Fiecare popor își are firesc toate categoriile de cetățeni și în procesul migratoriu intră oricine.

Deja în Italia străinii sunt tratați proponderent cu un sensibil aer de inferioritate, să nu mai vorbim și despre cazurile particulare, dar frecvente, de discriminare, și asta… pentru a măguli prin comparație cum că italianul ar fi superior doar prin simplu fapt al nașterii în Italia din părinți italieni.

Mass-media și Statul Italian ar trebui să ducă o campanie de educație în urma căreia cetățenii care pot cădea lesne pradă entuziasmului și orgoliul de a fi italian să privească acest orgoliu cu ochii emigrantului italian în alte țări.

Dacă italienii pretind respect oriunde ar emigra în lume, și acasă la ei au obligația de a trata pe imigranți așa cum ar dori să fie ei tratați afară.

În ce privește orgoliul de a fi italian, sunt nenumărate motivele pentru care au de ce să fie, prin propriile valori, și ar fi păcat să fie întinate aceste valori de un naționalism exagerat, unde mai pui că ar fi și dăunător propriului brav popor italian. Una este să nu accepți delicvența, indiferent cine o săvârșește, alta este să fii mândru și orgolios nevoie mare de proprii infractori…!

Orgoliul imigranților în Italia ar trebui să fie integrarea și respectarea valorilor găsite aici.