Iubitorii de poezie italieni și români au avut o serie de întâlniri cu un autor român ilustru: Aura Christi

Cu susținerea ICR București, găzduit de Accademia di Romania din Roma, în perioada 16-18 Iunie 2017, a avut loc un eveniment cultural de excepție.  Iubitorii de poezie italieni și români au participat la o serie de întâlniri cu un autor român  ilustru: Aura Christi.

Aura Christi este poet, romancier și eseist. Poemele sale au fost traduse şi publicate în Germania, Franţa, Belgia, Italia, Suedia, Rusia, S.U.A, Bulgaria, Albania. Este, din decembrie 2001, redactor-șef al revistei Contemporanul.  Membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al PEN-Clubului. Este absolventă a Liceului teoretic român-francez „Gh. Asachi” (1984) şi a Facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Stat (1990). Din anul 1993 – anul debutului editorial cu volumul de poeme Ecce Homo. Are o operă complexă și vastă și s-a bucurat de numeroase premii naționale și internaționale.

Vineri seara, 16 iunie, a avut loc la Accademia di Romania prezentarea ultimelor opere ale autoarei: La sfera del freddo. Dall’inferno, con amore/Sfera frigului. Din infern, cu dragoste, Milano 2015, Rediviva Edizioni, e Elegie nordiche/Elegii nordice, Roma 2017, Edizioni Aracne, prezentare realizată  împreună cu poeta și traducătoarea Maria Floare Pop de la Centrul Cultural Româno-Italian din Milano și, desigur personalități din conducerea Academiei și reprezentanții editurilor susmenționate.

Aura Christi, emoționată dar stăpână pe sine, a dat glas poemelor, sentimentelor sale pentru Italia și cultura italiană, afecțiunea față de poporul italian și față de românii aflați în Italia,  a gândurilor și a proiectelor sale. O atmosferă nobilă, un eveniment marcat de sensibilitatea și profunzimea scrisului eruditei autoare.

Sâmbătă, 17 iunie, a avut loc la postul tv româno-italian ROMIT TV, o emisiune dedicată Aurei Christi ca apoi, Dumincă, 18 Iunie, Aura Christi și Maria Floare Pop  să se afle  la Teatrul Lo Spazio din Roma, în mijlocul membrilor Cenaclului de la Roma din cadrul asociației cu același nume (Associazione Cenacolo Letterario Romeno di Roma) unde, vreme de trei ceasuri bune, au concurat surprizele una câte una!

În sală, alături de membrii cenaclului literar, au fost prezente personalități culturale, creatori și păstrători de valori românești dar și cititori, care au trăit momentul cu toată inima și mai ales au fost captivați de recitalul Aurei Christi dar și de discursul direct, profund și cu teme vizând istoria, actualitatea, dar și o viziune asupra viitorului. Prietenia s-a înfiripat spontan și s-a primit cu multă căldură participarea unuia dintre cei mai importanți scriitori români cu domiciliul în Italia, este vorba despre Dr. Emil Petre Rațiu, un vechi prieten al Aurei Christi și un scriitor așteptat cu maximă bucurie de către cei din cenaclu. Dr. Emil Petre Rațiu a prezentat o succintă recenzie literară a poeziei Aurei Christi și a donat cenaclului unul dintre manuscrisele cărților sale publicate, cu scopul conservării acestuia în patrimoniul cenaclului, pentru viitorime.

Cele trei zile s-au scurs foarte repede însă și-au înscris trecerea lor în memoria celor care au participat și, cel mai important, prietenia… dar și contribuția Aurei Christi și a Mariei F. Pop la refacerea acelor criterii de valoare privind literatura, care tind pe zi ce trece să lunece  în comercial, fiind tot mai puține grupurile în a căror grijă să fie păstrarea valorilor autentice și aspirația calitativă în opera cultă, printre aceste puține grupuri se numără și noua societate literară a românilor numită Cenaclul de la Roma.  Cu alte cuvinte, Aura Christi, prin exemplul personal,  a săltat, cum se spune mai puțin livresc, ”mingea la fileu” celor care din dorul de acasă sau pur și simplu din pasiune lăuntrică, sunt atrași de scris, de creația artistică.

Cu astfel de evenimente, la care participă oameni de cultură valoroși, România de peste hotare dar și cea de acasă, primește un strop de speranță că, prin generațiile actuale nu doar se păstrează marea cultură dar și se creează noi valori, continuitatea așteptând însă tinerii care, de bună seamă, vor fi cu aceste moșteniri, mult mai buni și mai creativi decât au fost toți acei oameni care au marcat cultura românească.

Scriitoarea Aura Christi și-a urmat călătoria în Italia, urmând să întâlnească cititorii din Florența și apoi Milano. La Roma deja se ,,uneltește” un nou eveniment care să aibă ca protagonist pe Aura Christi împreună cu alți oameni de cultură de același rafinament și nivel de creație.

christi/pop