”Iubitul meu mi-a vândut unul din rinichi și apoi m-a vândut și pe mine” – Povestește o victimă a traficului

Un punct de control de-a lungul frontierei dintre Nepal și India a devenit una dintre cele mai aglomerate rute de trafic uman din lume. Acum este supravegheat de către supraviețuitori, încercând să identifice alte potențiale victime.

Tânăra cu numele Pema, care a fost și ea o traficată, stă la un birou. Acum lucrează cu poliția pentru a-i proteja pe alții de suferința aceluiași destin.

Ne aflăm la sud de Bhairchawa, unul dintre cele 23 de puncte de control oficiale ale frontierei dintre Nepal și India.

În fiecare zi, până la 100.000 de persoane traversează Arcul de piatră care separă cele două țări. Unele sunt pe jos, altele în camioane sau pe biciclete, motorete. Prin haos de oameni, praful, zgomotul traficului și claxonatul, aici stau gardienii: femeile care, supraviețuind ororile traficului de ființe umane, acum își petrec fiecare zi în încercarea să identifice potențialele victime și exploatatorii lor printre cei din mulțime.

Una dintre femeile de serviciu azi este Pema. În timp ce vorbim, ochii ei rămân fixați pe mulțime, examinând mulțimile de oameni care se deplasează încet prin punctul de control.

Are motive să fie vigilentă. Granița deschisă, de 1.750 km, între cele două țări este un vis pentru traficanți și un coșmar pentru cei care încearcă să-i oprească. A ajuns această trecere să devină una dintre cele mai traficate rute de trafic uman din lume.

Peste 23.000 de femei și fete au fost victime ale traficului de persoane în 2016, potrivit raportului anual publicat de Comisia Națională pentru Drepturile Omului din Nepal.

Cu toate acestea, cifrele ar putea crește la 40.000 de victime nepaleze pe an, potrivit ONG-urilor din acest sector. Anul trecut, un studiu realizat de Sashastra Seema Bal, forța armată indiană de frontieră, a constatat că totalul cazurilor de trafic de ființe umane din Nepal în India a crescut cu 500% din 2013.

Pema spune că știe să depisteze potențialele victime pentru că și ea a fost victima traficului de ființe umane prin această frontieră când avea 11 ani.

Născută într-un sat îndepărtat din nordul Nepalului, a fost luată de un prieten al părinților ei, drogată și vândută într-un bordel din India.

Au urmat ani de viol și tortură până când a fost salvată de Maiti Nepal, o organizație caritabilă împotriva traficului, după un raid în bordel.

Pema a trăit într-un refugiu al Maiti în Nepal și a fost instruită pentru a deveni unul dintre supraviețuitori ai traficului care lucrează pentru organizație ca paznici de frontieră.

Grupul lucrează la nouă puncte de control între cele două țări, în colaborare cu Poliția de frontieră.

Pema vede un om care încearcă să traverseze granița, ținând brațul unei fete purtând o jachetă de piele roșie. Ea poartă tocuri înalte și se împiedică, incapabilă să meargă în mod corespunzător.  „Ea este îmbrăcată prea elegant… Unul dintre lucrurile pe care traficanții le fac este să le cumpere la femei haine noi pentru a le câștiga încrederea lor”, spune Pema care se și apropie de ei și le solicită documentele. Fata nu are acte iar el spune că este un om de afaceri care lucrează în India și că este prietena lui. Sunt opriți pentru cercetări. Pema și poliția de frontieră încep să-l interogheze pe om.

Se pare că temerile lor sunt întemeiate. Omul este un escroc clasic, folosind inutil stratagema „amantul”, un om care a sedus o fată pe Facebook și a convins-o să părăsească familia ei și au fugit împreună.

De fapt, el încerca s-o scoată din țară ca s-o vândă unui bordel. Acest lucru se întâmplă în fiecare zi.

Fata, aflând adevărul, se prăbușește în lacrimi. Ea este adusă la una din casele de tranzit ale lui Maiti Nepal, unde va primi ajutor și cazare de urgență până când va putea fi trimisă înapoi la familia ei.

Iubitul meu mi-a vândut unul din rinichi și apoi m-a vândut și pe mine. Povestește Sirta, victimă a traficului.

 „Este greu pentru ele să își dea seama de faptul că ”logodnicul” lor este un traficant care vrea doar să le vândă”, spune Sirta, devenită una dintre gardiene. „Același lucru mi s-a întâmplat și mie. Iubitul meu mi-a vândut unul din rinichi și apoi m-a vândut la bordel. Sunt în viață azi pentru că am fost salvată.”

Mai târziu mergem la casa de tranzit și găsim o altă femeie, Purnima, care plânge după ce a fost oprită și salvată la graniță de unul dintre gardieni.

”Am devenit văduvă când fiica mea avea șase zile. Socrii mei m-au maltratat și așa, a trebuit să plec”, spune ea. ”Un prieten mi-a oferit o slujbă în India. A spus că voi câștiga mulți bani dacă mă voi duce cu ea. L-am crezut, dar am fost oprită la graniță și acum știu că aceste femei m-au salvat.”

S-a notat o creștere uriașă a numărului de femei și fete înșelate, în speranța lor de a-și găsi dincolo, în India, o viață mai bună, după ce cutremurul din 2015  a devastat multe părți din Nepal.

 „Acestea sunt regiuni sărace cu rate ridicate de analfabetism. Dacă o rudă sau un prieten apare și  oferă un loc de muncă, ele sunt bucuroase iar părinți la fel ca fetele și le încurajează să meargă, fără a realiza ceea ce se întâmplă cu adevărat. Este terenul perfect pentru traficanți.”

Afară, Pema discută și râde cu ceilalți gardieni. Ea spune că este fericită să-și petreacă viața încercând să împiedice alte femei și fete de la căderea într-o formă de viață de mizerie și de sclavie.

Cu toate acestea, în interiorul refugiului, polițista Koirala spune că toate femeile care lucrează pentru ei la această frontieră sunt profund traumatizate de ceea ce au trăit înainte în India.

„Zâmbetele lor sunt doar o mască”, spune ea,  „Pema a pierdut totul; poate râde cu tine, dar inima ei e plină de durere. Cicatricile pe care le poartă femeile tinere nu vor dispărea niciodată. Nu putem lăsa ca acest lucru să se întâmple și cu altele. Trebuie să acționăm și să acționăm urgent.” (adpatare după theguardian.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.