Japonia la ea acasă

În Japonia munca este pe primul loc dar sănătatea, confortul şi economisirea timpului fac parte din viaţa japonezilor la fel de mult şi sînt la fel de importante. Nivelul tehnologiei în această ţară este foarte ridicat şi japonezii îşi împart viaţa între tradiţie şi simplificare a vieţii. Un vechi amestecat cu nou, care împletit astfel ajută cetăţeanul de rînd să cîştige din timpul său atît de preţios.

Gimnastica publică

Japonezii sînt învăţaţi să facă gimnastică încă din şcoala gimnazială şi de aceea au programe în acest sens. Şi în parcuri, întreprinderi, zi de zi se face gimnastică. Un obicei foarte sănătos de altfel.

Organizarea metroului

Fiecărei staţii de metroul îi sînt atribuite un număr şi o literă. Nimeni nu se poate rătăci dacă urmăreşte pe hartă ruta respectivă. Şi străinilor le vine foarte uşor să se descurce mai ales că limba este una nu foarte accesibilă.

Scrisori trimise şi primite la magazin

În faţa oricărui magazin din colţul străzii găseşti o cutie poştală de unde poţi trimite sau primi scrisori. Se economiseşte foarte mult timp. Cetăţeanul nu este nevoit să meargă pînă la poşta centrală.

Păhărele pentru gheaţă

Se găsesc de obicei în magazinele Family Mart şi 7 Eleven. Întîi se achită păhărelul cu gheaţă apoi la ieşirea din magazin se umple cu cafea de la aparat.

Aparate cu apă fiartă pentru fidea instant

În magazinele unde se vinde fidea sau supe instant, la ieşire se găsesc aparate cu apă fiartă. Se poate lua o masă caldă foarte rapid fără să trebuiască să mergi special să cauţi un loc de luat masa dacă nu ai timpul necesar.

Piste de alergat

În apropierea parcurilor sînt construite piste de alergat. În locuri special amenajate se găsesc şi dulăpioare unde poţi să îţi schimbi hainele de serviciu cu o ţinută comodă potrivită pentru alergare.

Ouă fierte ambalate

Tot pentru a economisi timpul, în magazinele japoneze găseşti ouă fierte ambalate. Îţi poţi cumpăra şi lua o masă rapidă.

Toaletă cu chiuvetă pe rezervorul de apă

Foarte ingenioasă şi bună pentru economisit apa dar şi spaţiul, această toaletă este o invenţie utilă.

Mîncarea de la restaurant se poate comanda prin intermediul unui aparat

La intrarea în restaurante există un aparat asemănător celui de cafea, unde se introduc banii şi se tastează meniul pe care doreşti să ţi-l cumperi. Este avantajos pentru cei care doresc o mîncare caldă şi consistentă pe care să o savureze în mijlocul de transport spre serviciu sau afară în parc, fără să ocupe loc la o masă în incinta restaurantului.

Biciclete cu suport pentru umbrelă

În orice anotimp cei care merg cu bicicleta la serviciu pot opta pentru una dotată cu umbrelă ce îi fereşte de vremea rea.

Băi publice

După serviciu, dacă e nevoie de relaxare, se poate merge la baia publică. Ele sînt amplasate în majoritatea zonelor şi biletul de intrare este mai ieftin decît un coktail.

Răzătoare pentru unt

Pentru a se lua un mic dejun rapid se foloseşte răzătoarea pentru unt, ca să nu se întindă untul rece pe pîine

Umbrele gratuite

La intrarea în magazine sau în staţii se găsesc cutii cu umbrele. Orice cetăţean poate lua o umbrelă gratuit ca apoi să o lase în altă cutie, în locul unde a ajuns la destinaţie.

Parcare automată pentru biciclete

Pentru a rezolva problema cu parcările pentru biciclete, autoritățile locale au construit parcări subterane automatizate. Sistemul va efectua tot procedeul automat. Pentru a primi bicicleta înapoi, este de ajuns să prezinţi cardul primit la sosirea în parcare.

Spray pentru răcorire

Acest spray răcorește foarte bine pielea într-o zi toridă de vară. De asemenea el se găseşte şi sub formă de gel. Senzaţia de răcoare durează cîteva ore.

Sursa: calatorul.net