Jeanșii nu au apărut pentru prima oară în America, ci sunt vechi de câteva secole

Contrar părerii multora, jeanșii, sau blugii, aceşti pantaloni care au înnebunit lumea, nu s-au creat pentru prima dată în America, ci în Italia, cunoscută şi ca ţara a modei. Blugii au apărut la Genova, în anul 1567, când oraşul trecea printr-o situaţie grea ca urmare a faptului că, în 1566, turcii cuceriseră insula Chios, care se aflase sub stăpânire genoveză.

Marinarii din port şi-au adus bărcile pe uscat şi le-au acoperit cu o pânză de culoare albastră, nuanţa cunoscută şi sub numele de “albastru de Genova”. Cum oraşul trecea printr-o criză economică puternică, situaţia locuitorilor era deosebit de grea.

În aceste vremuri de restrişte, unui marinar genovez i-a venit ideea să-şi confecţioneze pantaloni din pânză folosită la acoperitul bărcilor. şi alţi marinari i-au urmat exemplul şi în acest fel au apărut pantalonii botezaţi “genovezi”, care au devenit în scurt timp îmbrăcămintea de bază a locuitorilor din oraş, atât a bărbaţilor, cât şi a femeilor. Cu timpul, modă a fost preluată şi de alţi marinari care treceau prin Genova, care au schimbat numele pantalonilor din “genovezi” în “geans”.