”Joaca de-a Dumnezeu!” – clonarea a făcut încă un pas important

Acum, clonarea omului este mult mai aproape de reușită! China – maimuțe clonate cu aceeași metodă ca la oaia Dolly – urmează clonarea umană?

Numiți Zhong Zhong și Hua Hua: doi macaci, născuți acum opt și respectiv șase săptămâni în urmă. Este prima dată când clonarea dă viață unor primate: ordinul din care face parte și omul.

Se nasc în urmă cu opt și respctiv șase săptămâni, și par să se bucure de sănătate perfectă – doi pui de maimuță cynomolgus, mici primate întâlnite pe scară largă în Asia de Sud-Est, și au distincția de a avea exact același material genetic fără a fi gemeni naturali. Pentru că… au fost clonate în laborator de către o echipă de oameni de știință de la Academia Chineză de Științe a Institutului de Neuroștiințe din Shanghai, coordonată de Qiang Sun, prin așa-numita tehnică de transfer de celule somatice. Același mod cu care, în 1996, oaia Dolly a fost „produsă”, primul mamifer care a fost clonat cu succes în istorie.

Lucrarea, publicată în revista Cell, a fost salutată ca fiind  o „piatră de hotar“ în domeniul biotehnologiei, din moment ce nicio echipă nu a reușit până acum să aplice această tehnică cu succes și pe maimuțe și pentru că este un progres tehnologic care deschide calea spre posibilitatea de a efectua, într-o zi, cercetări de laborator pe populațiile de primate cu un genom perfect personalizabil și replicabil. Ceea ce deschide, desigur, probleme foarte sensibile din punct de vedere etic, astfel încât  au fost chiar autorii lucrării cei care au subliniat importanța de a stabili standarde care reglementează cercetarea în domeniu, încurajând restul comunității științifice pentru a discuta cu rigoare care să fie practicile acceptabile privind clonarea primatelor neumane. O temă la care se cere să mergem ”în vârful picioarelor”, pe scurt, chiar având în vedere sugestia inevitabilă a unui scenariu distopian în care tehnica ar putea fi extinsă de la macaci la oameni.

Zhong Zhong și Hua Hua –  numele macacilor clonați, care derivă din cuvântul „zhonghua“, care înseamnă  „poporul chinez“ – nu sunt primele primate clonate în absolut: deja  în 1999, o echipă de oameni de știință de la Centrul Național de Cercetare din Oregon a creat, de fapt, pe Tetra, un macac clonat în laborator folosind tehnica de fisiune embrionară. Este un fel de reproducere artificială a ceea ce se întâmplă în timpul sarcinilor gemene, în care celulele embrionului sunt împărțite astfel încât să se obțină doi (sau mai mulți) embrioni identici. Însă, tehnica utilizată pentru a crea macacii de către chinezi, pe de altă parte, este mult mai complexă și implică înlăturarea nucleului dintr-o celulă de ou și înlocuirea acesteia cu nucleul unei celule somatice a donatorului. Celula astfel obținută este „dezvoltată” pentru a deveni, de fapt, o clonă a donatorului.

Reacțiile sunt diverse: Vaticanul a luat deja poziție împotriva ”jocului de-a Dumnezeu” privind clonarea. Diverse alte reacții indică faptul că oamenii nu sunt încă pregătiți pentru un astfel de pas și nu au încredere că metoda, odată perfecționată, va fi folosită doar în scopuri medicale, putând crea tentația de a fi folosită și împotriva speciei umane, creând soldați clone sau …cine știe ce alte conflicte s-ar mai putea produce între clone și oameni!

Nici majoritatea oamenii de știință nu încurajează populația planetei asupra acestui subiect, afirmându-se printre altele și riscul deprecierii DNA-ului uman prin astfel de viitoare clonări a omului, ducând astfel la extincția speciei. Viitorul este încă de văzut… încotro se îndreaptă știința și …mai ales uzul ei!

Glumind, după reușita în clonarea omului urmează să-l clonăm până și pe Dumnezeu?

(FOTO CREDIT pentru macacii clonați: Qiang Sun and Mu-ming Poo, Chinese Academy of Sciences)