Jocurile de culise transpun în fapte târguielile: Judecătorii Curții Constituționale mai presus de orice și oricine

Senatul a adoptat luni proiectul de lege prin care se acordă imunitate și beneficii sporite judecătorilor Curții Constituționale, modificat tocmai în urma unei decizii Curții Constituționale care declarase proiectul parțial neconstituțional. Potrivit noii variante, judecătorii CCR nu vor putea fi reținuți, arestați sau trimiși în judecată fără încuviințarea a două treimi dintre ei – adică 6 din 9, dar vor putea fi urmăriți penal. Cererea trebuie formulată de Procurorul General, și nu de Ministrul Justiției, așa cum prevedea inițial proiectul de lege.

Au fost 70 voturi „pentru și 28 „împotrivă” pentru proiectul de lege inițiat de deputatul de la minorități Adnagi Slavoliub. Senatorii au păstrat forma legii votată de Camera Deputaților, după reexaminarea cerută de CCR.

O altă modificare față de forma trimisă la promulgare este eliminarea articolului ce prevedea că „judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unul alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani”. CITEȘTE INTEGRAL PE HOTNEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.