Jurnalistul Arkady Babchenko, cunoscut ca anti-Putin, a fost ASASINAT

0

Jurnalistul a luptat în Cecenia și a urmărit războiul din Georgia. Din 2017 locuia în Ucraina după ce a primit mai multe amenințări; în 2014 el a scăpat în urma atacului asupra unui elicopter militar ucrainean.

El a sărbătorit pe Facebook „renașterea” după ce a scăpat de atacul asupra elicopterului militar ucrainean în urmă cu patru ani. Câteva ore mai târziu a fost împușcat în casa lui din Kiev. Astfel, s-a încheiat la 41 de ani, existența jurnalistului rus Arkady Babchenko, critic împotriva Kremlinului, care în 2017 s-a mutat în Ucraina în urma mai multor „amenințări”. A participat la războiul din Cecenia și a lucrat pentru Novaya Gazeta.

Crimă –  „Era acasă în districtul Dniprovsky, din Kiev, soția lui se afla în baie, a auzit o lovitură și când a ieșit a văzut soțul sângerând“, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al poliției, Yaroslav Trakalo, adăugând că, jurnalistul și scriitorul rus  a murit în ambulanță. Potrivit primelor informații publicate de mass-media rusă și ucraineană, reporterul a fost împușcat în spate cu trei gloanțe în timp ce se întorcea în apartamentul său cu soția sa, aflată în baie la momentul asasinatului, el a fost găsit în hol, răpus.

Babchenko a servit în armata rusă în timpul războiului din Cecenia; mai târziu a devenit jurnalist. A lucrat corespondent militar pentru mai multe instituții mass-media rusești, inclusiv pentru ziarul de opoziție Novaya Gazeta, care a relatat conflictele din Georgia și Ucraina.

În ultimii ani, reporterul a criticat intens operațiunile Moscovei în Siria și Ucraina. „Aici nu mă simt mai sigur”,  scrisese el, după toate amenințările pe care le-a primit, inclusiv de la parlamentarul ultranaționalist Vitaly Milonov și senatorul Frants Klintsevich. Network-ul Tsargrad, condus de Alexander Dugin, descris de mulți observatori ca fiind ideologul lui Putin (deși aceasta este o teză oarecum controversată), a introdus pe acest jurnalist pe locul zece din cele 100, a celor mai periculoși rusofobi. A plecat din Rusia în februarie 2017, mai întâi la Praga și apoi la Kiev, îngrijorat că în patria sa ar putea fi întemnițat.

Puține ore înainte de a muri, Babchenko a postat pe Facebook sărbătorirea a patru ani de la „a doua naștere“ a sa în 2014. De fapt, el a supraviețuit doborârii unui elicopter militar ucrainean; 14 soldați au fost uciși, inclusiv generalul Kulchitsky, atunci în vârstă de 51 ani, șef al departamentului de luptă și de pregătire specială a Gărzii Naționale din Ucraina.

„Acum patru ani, – a reamintit Babchenko -…. Kulchitsky  nu m-a luat cu el pe acest elicopter, din cauza supra-aglomerării. Două ore după elicopterul a fost doborât. Paisprezece oameni au murit. Și am avut noroc, am considerat-o ca o a doua naștere, asta-i tot.”

Născut în 1977, Babchenko a părăsit armata în 2000 pentru a se consacra jurnalismului, lucra corespondent de război pentru Moskovski Komsomolets și Zabytyi Polk. Apoi, a scris pentru Novaia Gazeta și a publicat câteva cărți dintre care una este „Războiul unui soldat din Cecenia“. sursa tgcom24

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

vă rog adăugați un comentariu
introduceți numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.