Jurnalistul Arkady Babchenko, cunoscut ca anti-Putin, a fost ASASINAT

Jurnalistul a luptat în Cecenia și a urmărit războiul din Georgia. Din 2017 locuia în Ucraina după ce a primit mai multe amenințări; în 2014 el a scăpat în urma atacului asupra unui elicopter militar ucrainean.

El a sărbătorit pe Facebook „renașterea” după ce a scăpat de atacul asupra elicopterului militar ucrainean în urmă cu patru ani. Câteva ore mai târziu a fost împușcat în casa lui din Kiev. Astfel, s-a încheiat la 41 de ani, existența jurnalistului rus Arkady Babchenko, critic împotriva Kremlinului, care în 2017 s-a mutat în Ucraina în urma mai multor „amenințări”. A participat la războiul din Cecenia și a lucrat pentru Novaya Gazeta.

Crimă –  „Era acasă în districtul Dniprovsky, din Kiev, soția lui se afla în baie, a auzit o lovitură și când a ieșit a văzut soțul sângerând“, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al poliției, Yaroslav Trakalo, adăugând că, jurnalistul și scriitorul rus  a murit în ambulanță. Potrivit primelor informații publicate de mass-media rusă și ucraineană, reporterul a fost împușcat în spate cu trei gloanțe în timp ce se întorcea în apartamentul său cu soția sa, aflată în baie la momentul asasinatului, el a fost găsit în hol, răpus.

Babchenko a servit în armata rusă în timpul războiului din Cecenia; mai târziu a devenit jurnalist. A lucrat corespondent militar pentru mai multe instituții mass-media rusești, inclusiv pentru ziarul de opoziție Novaya Gazeta, care a relatat conflictele din Georgia și Ucraina.

În ultimii ani, reporterul a criticat intens operațiunile Moscovei în Siria și Ucraina. „Aici nu mă simt mai sigur”,  scrisese el, după toate amenințările pe care le-a primit, inclusiv de la parlamentarul ultranaționalist Vitaly Milonov și senatorul Frants Klintsevich. Network-ul Tsargrad, condus de Alexander Dugin, descris de mulți observatori ca fiind ideologul lui Putin (deși aceasta este o teză oarecum controversată), a introdus pe acest jurnalist pe locul zece din cele 100, a celor mai periculoși rusofobi. A plecat din Rusia în februarie 2017, mai întâi la Praga și apoi la Kiev, îngrijorat că în patria sa ar putea fi întemnițat.

Puține ore înainte de a muri, Babchenko a postat pe Facebook sărbătorirea a patru ani de la „a doua naștere“ a sa în 2014. De fapt, el a supraviețuit doborârii unui elicopter militar ucrainean; 14 soldați au fost uciși, inclusiv generalul Kulchitsky, atunci în vârstă de 51 ani, șef al departamentului de luptă și de pregătire specială a Gărzii Naționale din Ucraina.

„Acum patru ani, – a reamintit Babchenko -…. Kulchitsky  nu m-a luat cu el pe acest elicopter, din cauza supra-aglomerării. Două ore după elicopterul a fost doborât. Paisprezece oameni au murit. Și am avut noroc, am considerat-o ca o a doua naștere, asta-i tot.”

Născut în 1977, Babchenko a părăsit armata în 2000 pentru a se consacra jurnalismului, lucra corespondent de război pentru Moskovski Komsomolets și Zabytyi Polk. Apoi, a scris pentru Novaia Gazeta și a publicat câteva cărți dintre care una este „Războiul unui soldat din Cecenia“. sursa tgcom24