Klaus Werner Iohannis, președintele României, împlinește astăzi 59 de ani

Klaus Iohannis, născut la 13 iunie 1959, la Sibiu și este din 21 decembrie 2014 președintele României. A fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. În 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, lui Iohannis fiindu-i atribuit meritul de fi modernizat infrastructura și pus în valoare potențialul economic și turistic al orașului.

În 2009, după căderea primului guvern Emil Boc, Iohannis a fost propus de către Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) pentru funcția de premier, însă președintele Traian Băsescu a refuzat să-l nominalizeze.

În 2013 Iohannis a devenit membru al PNL, dobândind funcția de prim-vicepreședinte, iar pe 28 iunie 2014 a devenit președintele partidului. În scurtul său mandat de președinte al partidului, a format o alianță cu Partidul Democrat Liberal (PDL) și a pus bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide. Alianța, denumită Alianța Creștin Liberală (ACL), l-a promovat drept candidat la alegerile prezidențiale din 2014, pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, cu sprijinul îndeosebi a românilor aflați în afara granițelor, în care a obținut 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcție Victor Ponta. Potrivit wikipedia.


De când este președintele țării, Iohannis s-a bucurat pe rând, atât de aprecierea românilor, pentru ținuta sa sobră, în contrast cu predecesorul său Traian Băsescu, și de critice intense în special din partea PSD și a simpatizanților PSD, pentru diverse teme, atitudini ori declarații.

Iohannis este considerat de către majoritatea românilor din diaspora o dezamăgire, pentru faptul că nu ar fi fost la înălțimea așteptărilor, deși încă mai are mulți simpatizanți în speranța că va reuși cumva în lupta anticorupție. Este cunoscut ca bun prieten cu Angela Merkel și bănuit că ar favoriza interese germane și austriece în detrimentul celor românești însă, pentru a putea fi confirmate bănuielile, trebuiesc dovezi temeinice.

Pentru perioada de după 1989, Iohannis este considerat totuși, de o mare parte a românilor, ca fiind cel mai bun președinte.

La mulți ani din partea redacției Vocativ Plus.

Articolul precedentDeși era conștient că de 11 ani este seropozitiv, avea relații neprotejate cu diverși parteneri – a fost arestat
Articolul următorOamenii nepoliticoși ne pot strica ziua… și totuși, ce ar fi de făcut?!
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno