La fiecare 30 de secunde, o româncă este victima violenței domestice

Umilite, lovite şi cu urme în suflet pe care timpul nu le șterge. Așa își trăiesc viața în România peste un milion de femei.
Sunt victime ale violenței domestice, care se transformă deseori doar în simple cifre în documente ținute la sertar. Aceste femei sunt deseori ignorate de societate, iar statul face prea puțin pentru ele.
Pași timizi se fac deja, însă ritmul este prea lent. De luna viitoare ordinul de protecție se va obține mult mai ușor, iar statul promite să construiască o rețea națională de sprijin. Dar peste câțiva ani.
Violența domestică a ajuns în România un adevărat fenomen. Unul al durerii, umilinței și abandonului.

La fiecare 30 de secunde, o femeie din România este victima violenței domestice. Adică peste 1,2 milione de românce cad pradă agresorilor deghizați în cei care ar fi trebuit teoretic să le apere, soți sau iubiți.

În cele mai multe cazuri, după abuzurile îndurate, femeile au de înfruntat un alt calvar. Rămân singure, fără apărare și abia pot trăi de pe o zi pe alta. Astfel, rănile se adâncesc.

Statul, cel care ar trebui să le întindă o mână de ajutor, nu face mare lucru. În toată țara sunt doar 44 de adăposturi, 17 centre de permanență și alte 27 de centre de informare.

Lucrurile s-ar putea schimba. Salvarea va veni însă peste cel puțin trei ani, timp necesar, spun autoritățile, ca să pună pe picioare o rețea de ajutor a victimelor violenței domestice, pe bani europeni.
Până atunci, victimele violenței domestice vor putea de luna viitoare să obțină mult mai rapid un ordin de protecție. Documentul urmează să fie eliberat pe loc de polițiști.

Anul trecut au fost raportate poliției un număr de peste 36 de mii de plângeri legate de violența domestică, confirm cifrelor oficiale. În primele 7 luni ale acestui an avem deja 23 de mii de plângeri.

Aceasta este însă doar statistica oficială. Neoficial numărul cazurilor de violență în familie este mult mai mare pentru că multe femei nu merg la poliție să îi denunțe pe agresori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.