La maturitate să spunem nu laptelui – interviu cu Prof.dr.Ioan Nedelcu

Multe persoane sunt la dietă iar restricţiile alimentare chiar îşi fac efectul, scăderile ponderale fiind la ordinea zilei după câteva săptămâni de regim. De obicei, renunţarea la făinoase, zahăr, alcool şi grăsimi animale în exces dă rezultate spectaculoase, însă vine la pachet cu un dezavantaj, mai ales după 40 de ani: pielea îşi pierde tonusul, faţa se lasă, iar grăsimile pierdute din zona superioară a corpului dau tenului un aspect îmbătrânit. Am stat de vorbă cu prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog care ne-a oferit informaţii preţioase despre principiile alimentare recomandate pentru sănătatea pielii şi ne-a explicat de ce este bine să renunţăm la lapte la maturitate.
– Care sunt riscurile slăbirii masive după o anumită vârstă? Ce se întâmplă la nivelul feţei d-le profesor? Sigur, a pierde 15, 20 de kilograme înseamnă sănătate în cazul persoanelor supraponderale, dar există şi efecte nedorite ale eliminării exceselor de kilograme.

Prof. dr. Ioan Nedelcu – Pielea noastră are o anume structură şi compoziţie, iar atunci când slăbesc foarte brusc, pierd din fibrele conjunctive, din fibrele elastice, din acidul hialuronic, din polizaharidele de structură, dar mai pierd şi din altceva: pierd din grăsimea existentă la nivelul feţei, dar mai pierd şi din structura osoasă prin demineralizare şi resorbţie astfel încât structura mea iniţială nu mai este aceeaşi după ce am slăbit comparativ cu momentul în care am început.

Astfel că nu trebuie să mă surprindă că pielea începe să atârne, să apară ridurile mai evidente, să-mi apară ovalul feţei denaturat, să am o cădere a pleoapelor, şanţurile nazogeniene să devină din ce în ce mai vizibile, cearcănele şi şanţul lacrimilor de asemenea, vizibile, iar umerii obrajilor să cadă pentru că se reduce mult suportul de grăsime. Deci avem nişte tulburări metabolice importante, practic la toate nivelurile metabolismului cutanat: cel al celulelor, cel al fibrelor, al substanţelor de umplere, al structurilor vasculare, grăsimii şi osului. Citeste continuarea pe csid.ro

 

 Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.

Articolul precedentMessi – copilul care a devenit stea!
Articolul următorUn studiu arată că britanicii își spală lenjeria de pat doar de trei ori pe an