La pas prin Valea Arieșului

Valea Arieşului este o vale străbătută de râul Arieş, râu cu o lungime de 164 de kilometri şi care izvorăşte din Munţii Bihorului, aflaţi în Apuseni. Arieşul se varsă în râul Mureş şi, până la destinaţia finală, trece prin judeţele Alba şi Cluj. În această zonă pitorească, aflată la o altitudine cuprinsă între 1000 şi 1200 de metri şi în care pădurile de brad şi de molid sunt dominante, se poate ajunge cel mai bine cu maşina. Între Gârda de Sus, un punct reprezentativ al văii, şi Alba Iulia sunt aproximativ 150 de kilometri, în timp ce între acelaşi punct şi Cluj-Napoca sunt aproape 115 de kilometri.

În afara decorului montan care se îmbină cu farmecul apei frumos curgătoare, în Valea Arieşului sunt foarte multe alte puncte de interes, care vor transforma vacanţa în această zonă nu numai într-o şedere relaxantă, ci şi într-una plină de informaţii şi descoperiri istorice şi geografice. Vârtop, care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, este un punct de atracţie nu numai pentru iubitorii sporturilor de iarnă, prin cele două pârtii existente aici, ci şi pentru cei care îl vizitează în restul anului, prin telescaunul care poate fi accesat chiar şi vara de cei care vor să admire de la înălţime frumuseţea locului şi pe care îi transportă până la creastă pentru traseul Vârtop – Cornul Berbecului – Piatra Grăitoare – Vârful Bihorul – Arieşeni.

Cascada Vârciorog, Baia de Arieş cu minele romane de la Roşia Montană, satul turistic Albac, unde există o biserică din piatră din secolul al XVIII-lea, sau comuna Horea, unde se poate vizita casă memorială a lui Horea, sunt alte puncte de interes. Important este şi satul european Gârda de Sus, de unde pleacă traseele către Peştera Scărişoara, care adăposteşte cel mai mare gheţar subteran din România, fascinanta Peşteră Poarta lui Ionele, inclusă în Parcul Natural Apuseni şi care merită vizitată nu doar pentru frumuseţea interiorului, ci şi pentru drumul prin pădure pe care îl parcurgi până acolo, însoţit de sunetul păsărilor şi de susurul apei, Huda lui Papară, o peşteră cu zone de acumulare de aer cald, şi Peştera Padiş cu spectaculoase formaţiuni carstice.

Nu sunt de ratat satul Vadu Moţilor, unde se află Barajul Mihoeşti, Casa lui Avram Iancu, drumul către Muntele Găina, rezervaţiile naturale Detunata şi Dealul cu Melci, un recif de cochilii de melci de mare, unicat geologic cu o vechime de 65-70 milioane de ani, care s-a păstrat până azi, Cascada Miresei şi Mânăstirea Lupşa, a cărei biserică de lemn a fost întemeiată în anul 1421.

Pe Valea Arieşului există nenumărate locuri de cazare, cele mai răspândite fiind pensiunile sau vilele agroturistice cu una sau mai multe margarete. Multe au ferme proprii, iar de aceea nu e de mirare că mulţi turişti aleg această zonă şi pentru mesele copioase în care se regăsesc căni aburinde de lapte proaspăt muls, cu steluţe de grăsime la suprafaţă, clătite cu dulceaţă de afine homemade, plăcinta pe lespede cu brânză, mămăliga toponită şi ciorba de fasole făcută după o reţeta a locului. La aceste ferme, de altfel, copiii pot să vadă cu ochii lor cum se mulg văcuţele, dar să se şi apropie de celelalte animale. Iarna, când este zăpadă, se pot organiza, la cerere, plimbări cu sania.

În afara ofertei de cazare foarte diversă şi care este accesibilă din punct de vedere financiar unei palete largi de turişti, Valea Arieşului se remarcă şi prin păstrăvării destul de des întâlnite şi care au fost înfiinţate în ultimii zece-cinsprezece ani. Ideea de afaceri care a dus la dezvoltarea păstrăvului de munte în bazine din piatră ce reproduc mediul natural al acestui tip de peste a făcut din zonă şi o destinaţie de turism piscicol. Cu atâtea atracţii, Valea Arieşului promite să vă cucerească din prima şi să vă facă să reveniţi pe cât de repede posibil în decorul ei atât de primitor.