Lacul Nemi și nava împăratului Caligula

Roma și istoria sa milenară

Nemi este o micuţă localitate, situată la aproximativ 30 km sud-est de Roma, Cetatea Eternă. Se află pe malul unui lac format într-un crater vulcanic, Lacul Nemi, în mijlocul Dealurilor Albani.

Pentru construcţia pacheboturilor lor de lux, companiile maritime italiene s-au inspirat, poate, de la vechii romani. Două nave antice, găsite prin anii 1920, pe fundul lacului Nemi, în Italia, erau în curs de restaurare între 1927 şi 1932. Navele erau lungi şi largi, cu patru rânduri de rame. Amenajările interioare, concepute pentru a primi 120 de pasageri în 30 de cabine cu patru paturi, includeau un cartier rezervat echipajului.

Ambarcaţiunile erau bogat decorate, pe un sol de mozaic erau reprezentate scene din Iliada, panouri de chiparos sculptate formau pereţii despărţitori, iar picturi ornau sala de sejur şi biblioteca. Un cadran solar, în plafon, prezenta ora pe durata zilei şi se crede, aşa cum indică existenţa unei tribune, că o mică orchestră îi delecta pe pasageri în salon. Restaurantul şi bucătăria erau instalate la pupa vasului. Pasagerii puteau avea pâine proaspătă la micul dejun şi cina trebuia să fie comparabilă, în varietate, cu bogăţia şi apetisanta decoraţie a sălii de mese.

Unele descoperiri au fost o adevărată surpriză pentru arheologi – ţevi de bronz şi feroneria erau de o concepţie absolut modernă. Peste secole, Christofor Columb sau Magelan nici n-ar fi visat la un asemenea confort pe caravelele lor! Printr-un capriciu straniu al destinului, cele  două caravele nu  au fost distruse  de cartaginezi, ci de bombardierele germane la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Înşelaţi, fără îndoială, de aspectul modern al acestor construcţii  navale, piloţii au crezut că survolează şlepuri în construcţie.

Cercetătorii sunt în căutarea navei pe care împăratul Caligula realiza acum 2.000 de ani cele mai mari orgii sexuale. Unii experţi susţin că s-ar putea afla pe fundul lacului vulcanic Nemi, din sudul Romei.

Primarul din Nemi, împreună cu scafandrii poliţiei şi membri agenţiei pentru protecţie civilă din Italia, au iniţiat cercetările, informează History.

Utilizând sonare şi scanere de înaltă intensitate au încercat să detecteze obiectul care s-ar putea afla la aproximativ trei metri adâncime.

Al treilea împărat roman, Caligula, este cunoscut pentru festinurile şi crimele pe care le-a realizat în timpul celor patru ani de domnie (37-41  d.Hr.). Fiu al unui mare lider militar, şi-a petrecut copilăria cu tatăl său pe malul Rinului. Acesta purta mereu o uniformă militară croită special pentru el, datorită pantofilor mici pe care îi purta, apropiaţii au început să-l numească ,,Caligula” ceea ce înseamnă ,,cizmă mică.” În timpul guvernării sale, Caligula a devenit cunoscut pentru crimele sale, tendinţele hedoniste, egoul său puternic şi planurile sale nebuneşti.

Deciziile pe care împărtatul le-a făcut în timpul domniei au dus în cele din urmă la asasinarea lui. Unii istorici sugerează că barca sa a fost scufundată intenţionat după asasinarea lui Caligula pentru ascunderea dovezilor privind ororile din timpul domniei sale.

Cercetătorii speră că vor reuşi să găsească rămăşiţele navei în zona lacului Nemi, alte două nave fiind descoperite la sfârşitul anului 1920. În timpul dictaturii lui Benito Mussolini, apa a fost scoasă din lacul vulcanic, moment în care au fost descoperite cele două nave. Acestea au fost ţinute într-un muzeu de lângă lac până când un incendiu puternic din cel de-Al Doilea Război Mondial le-a distrus.

Zona din lac în care este căutată nava lui Caligula, nu a fost secată în perioada fascistă. În secolul XVI, Francesco Marchi a utilizat o turelă deschisă pentru a căuta nava împăratului. În acea perioadă, scafandrul a afirmat că a descoperit mai multe relicve în zonă, de asemenea a susţinut că pe fundul lacului ar exista o barcă de 121 de metri lungime.

De atunci şi până în prezent, nenumăraţi pescari au declarat că au descoperit mai multe obiecte vechi în plasele lor.