Legitima apărare – proiect de lege care permite italienilor să apese lesne pe trăgaci!

După scandalurile politice privind închiderea porturilor și cele ale declarațiilor privind romii, Legatrage guvernul spre un alt câmp de luptă: legitima apărare.

Subsecretarul de la Interne Nicola Molteni a depus deja o propunere de lege. Se va repropune conţinutul textului pe care tot Molteni l-a prezentat în martie 2018, când partidul era încă în minoritate.

Nodul problemei: licenţă pentru a putea apăsa pe trăgaci oricine care se trezește cu intruși în casă, anulându-se evaluarea prevăzută de legea proporţionalităţii între ofensivă şi apărare. Desigur, valabil doar în cazul în care te afli în posesia permisului legal de port arme.

Noutatea este rezumată la articolul 1 din textul deja prezentat în martie: „se consideră că s-a acţionat în legitimă apărare atunci când se întreprinde un act pentru a se respinge intruziunea prin efracţie sau împotriva voinţei proprietarului locuinței, sau care are legitim disponibilitatea asupra proprietății, cu violenţă sau ameninţarea de utilizare a armelor, de una sau mai multe persoane, la momentul încălcării proprietăţii”. În acelaşi proiect de lege a fost anunţată și o înăsprire a pedepselor pentru furtul domestic: „se vor aplica pedepse cu închisoare de la un minim de cinci ani la un maxim de opt ani și amenda de la un minim de 10.000 de euro la un maxim de 20.000 de euro.” Prin urmare, pentru circumstanța agravată, menționată la alineatul (3) din același articol, se preconizează o pedeapsă minimă de șase ani de închisoare, în timp ce rămâne aceeași maximă care este preconizată în prezent, egală cu zece ani și amenda de la minimum 20.000 euro la un maxim de 30.000 Euro. Sursa la repubblica.

Înainte să fie aleși, Di Maio și Di Battista promiteau că: „odată ce vom ajunge să guvernăm, ne vom asigura ca oamenii să nu fie nevoiți să se apere singuri”

Firește că vor putea fi înlesnite pe acestă cale și abuzurile. De exemplu: fără să avem martori, verbal mă inviți la tine acasă unde dacă îți vine cheful să te joci cu arma, mă împuști și suni la 112 pretinzând că am intrat ca un intrus în casa ta… mort, nu am cum să dovedesc mare lucru, iar tu poți ușor înscena o efracție…! ș.am.d. pe de altă parte, dacă te trezești cu hoți înarmați în casa ta, te lași jefuit, bătut, legat, amenințat… apoi, să aștepți ca autoritățile să prindă vreodată hoții, prejudiciul adesea rămânând uitat, iar legea să-i pedepsească vreo doi, trei ani acolo, după care să-i vezi prin urbe privindu-te sfidător sau amenințător?

Articolul precedentLacul Nemi și nava împăratului Caligula
Articolul următorAi grijă de acum ce spui și ce postezi, poți face închisoare – iată pentru ce
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno