Legumele și fructele congelate sunt sănătoase

Cât de sănătoase sunt legumele și fructele congelate?
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Legumele și fructele congelate reprezintă o opțiune rapidă și ușoară pentru a prepara diferite feluri de mâncare. Mulți oameni cumpără și conservă legume și fructe deoarece congelarea, în esență, reprezintă un buton de pauză pentru natură.

Deși ai zice că fructele și legumele aranjate frumos pe rafturile magazinelor sunt mult mai sănătoase decât cele congelate și înghesuite în pungi, adevărul este altul. Produsele congelate au niște atuuri greu de egalat.

Congelarea încetinește reacțiile enzimatice și crește timpul necesar pentru că degradarea să aibă loc. Legumele au o valoare nutritivă importantă, furnizând organismului uman apa, fibre, minerale, vitamine hidrosolobile (în special vitamină C), plus o diversitate de fitonutrienti, inclusiv carotenoide, fenoli, clorofilă și sulfoxizi. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că includerea în meniul zilnic a fructelor și a legumelor reprezintă o modalitate majoră de a reduce riscul de îmbolnăvire.

 Cât de sănătoase sunt legumele și fructele congelate?

Legumele folosite pentru prelucrare (congelare) sunt, în general, cultivate în același mod că produsele proaspete. La nivel global nu există foarte multe dovezi stintiifice care să confirme că legumele cultivate în afară sezonului sunt semnificativ inferioare produselor de sezon.

Beneficiile legumelor congelate

Legumele congelate sunt de obicei recoltate la vârful maturității, în acest fel permițând cea mai mare densitate a nutrienților să fie păstrată. În timpul procesului de congelare, valoare nutritivă a legumelor se diminuează destul de puțin, deoarece legumele nu sunt procesate intens înainte de a fi congelate.

De asemenea, legumele congelate sunt mai puțin costisitoare decât cele regăsite în stare proaspătă. Legumele de sezon conțin mai puține pesticide (și alte substanțe de fititratament) – sau pot fi chiar cultivate organic – decât cele pe care le găsim proaspete în afară sezonului, așa că sunt o opțiune dacă vreți să aveți o dietă sănătoasă. În plus, procesul de congelare duce și la mai puține legume aruncate din cauza alterării acestora.

Un alt factor important care ne determină să cumpărăm legume congelate este cel al ușurinței folosirii lor. Multe alimente congelate sunt prespalate și adesea tăiate, timpul de preparare al acestora fiind redus. Sunt ușor de depozitat, având un termen de valabilitate lung, care se extinde la aproximativ un an. Există și un risc redus de intoxicație alimentară, deoarece congelarea ucide bacteriile și microorganismele, prevenind astfel indigestia și intoxicațiile alimentare.

Fructele și legumele congelate au un nivel mult mai mare de nutrienți decât cele “proaspete”, întrucât sunt congelate imediat după ce sunt culese.

Pe de altă parte, legumele și fructele proaspete sunt culese înainte să fie coapte (un minus din start la nutrienți), apoi transportate sute, mii de kilometri până ajung la magazinele de lângă tine. Acolo, mai stau câteva zile pe rafturi, până sunt cumpărate și consumate. În acest moment, nu au valoarea nutritivă pe care ar trebui să o aibă. În plus, ca să strălucească pe rafturi și să pară proaspete, sunt tratate cu multe substanțe chimice. (sanatatea.com)

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •