Liberalizarea vaccinurilor pentru ca orice țară să le poată produce – de la gând la faptă!

vaccinurile
informații despre vaccin

Biden pledează pentru suspendarea brevetelor la vaccinuri

Administrația Biden, alături de unii lideri mondiali din industria farmaceutică a SUA, s-a pronunțat în favoarea renunțării la protecția proprietății intelectuale pentru vaccinurile împotriva coronavirusului.

Biden s-a pronunțat miercuri în sprijinul renunțării la protecția proprietății intelectuale pentru vaccinuri, susținând eforturile internaționale de consolidare a producției pe fondul îngrijorărilor legate de accesul la vaccinuri în țările în curs de dezvoltare.

Statele Unite fuseseră un obstacol în calea Organizației Mondiale a Comerțului la propunerea de a suspenda protecția proprietății intelectuale, care ar permite producătorilor  din lume să acceseze secretele atent păzite despre modul în care se fac vaccinurile.

Președintele Biden a fost supus unei presiuni tot mai mari pentru a susține propunerea, elaborată de India și Africa de Sud și susținută de mulți democrați ai Congresului.

Katherine Tai, a anunțat poziția administrației miercuri după-amiază, în timp ce pandemia continuă să crească în spirală în India și America de Sud.

„Aceasta este o criză globală a sănătății și circumstanțele extraordinare ale pandemiei Covid-19 necesită măsuri extraordinare”, a spus ea într-un comunicat.

„Administrația crede cu tărie în protecția proprietății intelectuale, dar în ideea de a pune capăt acestei pandemii, susține renunțarea la astfel de protecții pentru vaccinurile Covid-19.”

Sprijinul de la Casa Albă nu este o garanție că va fi chiar adoptată o derogare.

Uniunea Europeană a fost, de asemenea, un obstacol, iar modificările normelor internaționale de proprietate intelectuală necesită un acord unanim.

Doamna Tai a declarat că Statele Unite vor participa la negocieri la Organizația Mondială a Comerțului în această privință, dar că „ar fi nevoie de timp, având în vedere caracterul consensual al instituției și complexitatea problemelor implicate”.

Împotriva acestei liberalizări va fi industria farmaceutică, care a răspuns supărată la decizia extraordinară.

Stephen J. Ubl, președinte și director executiv al cercetării farmaceutice și producătorilor din America, a numit anunțul „un pas fără precedent care va submina răspunsul nostru global la pandemie și va compromite securitatea”.

„Această decizie va genera confuzie între partenerii publici și privați, va slăbi și mai mult lanțurile de aprovizionare deja tensionate și va promova proliferarea vaccinurilor contrafăcute”

…a spus el într-un comunicat, adăugând că măsura va avea ca efect „livrarea de inovații americane către țări. căutați să ne subminați leadership-ul în descoperirea biomedicală.”

Industria farmaceutică a susținut că suspendarea protecției prin brevet ar submina asumarea riscurilor și inovația.

Activiștii din domeniul sănătății globale, care au insistat să renunțe, au lăudat decizia administrației.

Acesta este „un pas cu adevărat istoric, care demonstrează că președintele Biden se angajează nu doar ca lider american, ci și un lider global”, a declarat Priti Krishtel, director executiv al Inițiativei pentru medicamente, acces și cunoaștere.

Dar activiștii au spus că o singură derogare nu va crește oferta de vaccinuri din întreaga lume.

Acesta trebuie să fie însoțit de un proces cunoscut sub numele de „transfer de tehnologie”, în care deținătorii de brevete oferă cunoștințe tehnice și personale.

Activiștii cer, de asemenea, ca Biden să-și folosească influența pentru a se asigura că producția este extinsă în întreaga lume și nu doar de către companiile farmaceutice care dețin acum brevetele.

Anunțul SUA este doar un pas către un potențial acord internațional privind suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Negocierea unui acord care satisface țările din întreaga lume este o acțiune importantă. Dacă nu se poate ajunge la un acord la Organizația Mondială a Comerțului nu este deloc clar ce se va întâmpla în continuare.

Lisa Larrimore Ouellette, profesor de drept al brevetelor la Stanford Law School, a sugerat că mișcarea administrației Biden ar putea ajuta la influențarea industriei farmaceutice pentru a se ajunge la o finalitate.

Ana Santos Rutschman, expert în dreptul sănătății la Facultatea de Drept a Universității Saint Louis, a declarat că industria farmaceutică are acum un stimulent clar pentru…

…a „schimba dezbaterea cu privire la problema echității globale în accesarea dozelor pe care le putem produce efectiv”, în loc să intre în această luptă uriașă.

„Cea mai bună soluție pentru companii, a spus el, poate fi luarea unor măsuri precum donarea de doze multiple de vaccin sau vânzarea lor nonprofit către țările cu venituri mici care au nevoie.”

India și Africa de Sud au propus renunțarea în toamna anului trecut, încercând să suspende părți dintr-un acord internațional de proprietate intelectuală care se ocupa de probleme precum brevete, drepturi de autor și secrete comerciale.

Sub președintele Donald J. Trump, Statele Unite s-au opus efortului. Alți adversari au inclus Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Industria farmaceutică a susținut că renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală nu ar accelera producția de vaccinuri, indicând alte bariere precum accesul la materii prime și probleme de distribuție.

Pfizer a declarat că vaccinul companiei necesită 280 de componente de la 86 de furnizori din 19 țări, precum și echipamente și personal foarte specializat.

„Livrarea unei cărți de bucate țărilor care au nevoie, fără ingredientele, protecțiile și forța de muncă considerabilă necesară nu va ajuta oamenii care așteaptă vaccinul”, a declarat dr. Michelle McMurry-Heath, președinte și director executiv al Biotehnologiei Inovare, într-un comunicat.

„Transmiterea proiectului de construire a unei bucătării care – în condiții optime – poate dura un an până la construire nu ne va ajuta să oprim apariția unor noi variante periculoase de Covid.”

Acțiunile companiilor farmaceutice BioNTech, Moderna și Novavax au scăzut miercuri după-amiază, în urma știrii despre decizia administrației Biden.

Criticii propunerii de renunțare se tem că eliminarea protecției brevetelor după dezvoltarea și aprobarea vaccinului poate descuraja companiile farmaceutice să investească în tratamente pentru viitoarele crize de sănătate publică.

„Din păcate, această acțiune nu va ajuta la obținerea mai multor vaccinuri disponibile în lume”, a spus dr. Luciana Borio, care…

…a supravegheat pregătirea pentru sănătatea publică pentru Consiliul Național de Securitate sub conducerea lui Trump și a fost omul de știință șef interimar la Food and Drug.

Barack Obama a scris pe Twitter, sugerând ca Statele Unite să doneze în schimb doze de vaccin.

„Nu există niciun motiv să sărbătorim. Nu am avea marile noastre vaccinuri fără companii inovatoare din SUA. Aceste vaccinuri sunt greu de dezvoltat și fabricat, iar companiile noastre o fac mai eficient.”

Craig Garthwaite, profesor de strategie la Kellogg School of Management al Universității Northwestern, s-a declarat îngrijorat de faptul că…

…această mișcare „va semnala că, la un moment dat, nu vom mai respecta proprietatea intelectuală dacă nevoia globală de sănătate devine suficient de mare”

Garthwaite a mai remarcat că, spre deosebire de multe medicamente, vaccinurile împotriva coronavirusului sunt tehnologii complexe care vor fi greu de copiat fără ajutorul companiilor care le-au dezvoltat.

Susținătorii propunerii o văd ca pe un imperativ moral care ar permite o producție mai mare de vaccinuri și ar ajuta la obținerea de doze în țările în care este nevoie urgentă.

Biden s-a confruntat cu o presiune considerabilă atât în ​​țară, cât și din străinătate.

În campania sa prezidențială, el a promis activistului liberal pentru sănătate, Ady Barkan, că nu va permite brevetelor să împiedice producția globală a unui vaccin dacă Statele Unite vor dezvolta mai întâi unul.

Mulți democrați l-au împins pe Biden să ia măsuri, peste 100 de membri în Parlament semnând o scrisoare prin care îl îndeamnă să susțină renunțarea.

„Noi, cea mai puternică națiune din lume, care poate ajuta la încheierea acestei catastrofe, nu putem sta nepăsători – forțați de Big Pharma – să privim cum milioane de oameni mor”,

…a declarat reprezentantul Rosa DeLauro, democrat din Connecticut, care a contribuit la conducerea presiunii în rândul membrilor Camerei.

Susținătorii Senatului au inclus doi progresiști ​​proeminenți: Bernie Sanders, independent din Vermont și Elizabeth Warren, democrată din Massachusetts.

Miercuri, Sanders l-a lăudat pe Biden, afirmând că „acesta este exact tipul de conducere de care are nevoie lumea în acest moment”.

Anunțul doamnei Tai a venit după ce membrii Organizației Mondiale a Comerțului au purtat o rundă de discuții privind renunțarea la protecția proprietății intelectuale.

Sunt așteptate discuții suplimentare în următoarele săptămâni, deoarece India și Africa de Sud pregătesc o versiune revizuită a propunerii lor pentru ca țările să o aibă în vedere.

La o ședință a Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general, a cerut membrilor să continue negocierile cu privire la textul planului.

„Cred cu tărie că odată ce ne vom putea așeza cu un text real în fața noastră”, a spus ea, vom găsi o cale pragmatică”. Sursa: nytimes.com


Poți politic, prin lege, să adopți o măsură de liberalizare a proprietății intelectuale, dar

NU poți prin nicio lege din lume OBLIGA un proprietar de drept intelectual și să îți dea rețeta, secretele, să și te învețe CUM să-l produci…

Doar o uriașă trezire de conștiință a proprietarilor BIG Farma ar putea duce la unica măsură viabilă:

mărirea producției și distribuirea gratuită și urgentă a vaccinurilor sau a oricăror produse necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.