Libia se simte atacată prin misiunea navală italiana, dar Italia să nu se simtă ,,atacată” de miile de migranți?

misiune migranti

Din ce în ce mai tulburi apele în Libia. După acel NU al generalului libanez Tobruk, Khalifa Belqasim Haftar, încă unul dintre cei patru vicepreședinți ai Consiliului Prezidențial, Fathi Al Mejbari, critică misiunea navală italiană, numind-o „o încălcare a suveranității țării“ și solicită intervenția ONU, a Ligii Arabe și a Uniunii africane. Potrivit surselor Ministerului de Externe italian, cu toate acestea, cuvintele lui Mejbari „nu ar submina“ cooperarea între Roma și Tripoli.

Ministerul de Externe a subliniat că relația de cooperare dintre Roma și Tripoli este „una care vizează consolidarea luptei împotriva traficanților de ființe umane și pentru a consolida suveranitatea libiană, toate, desigur, într-un anumit cadru legal“. Misiunea de recunoaștere a căpitanului de navă Borsini în Libia continuă – adaugă alte surse calificate – și nu a existat nici un impact asupra mersului normal al activităților, ca răspuns faptic la declarațiile unor oficiali locali, s-a adaugat.

Potrivit Al Mejbari – scrie site-ul televiziunii LibyaChannel – misiunea navală italiană este „o încălcarea explicită a acordului politic“ și ale clauzelor sale, în special cele referitoare la „suveranitatea Libiei“, și „nu exprimă voința Consiliului sau a guvernului „. Deci, cere Italiei să „oprească imediat încălcarea suveranității Libiei, cu respectarea acordurilor internaționale, menținerea relațiilor de bună vecinătate și respectarea acordurilor existente între cele două țări.“ Apoi, s-a înaintat recursul la comunitatea internațională, Consiliul de Securitate al ONU pentru ca aceștia să se exprime cu privire la această încălcare și, de asemenea, Liga Arabă și Uniunea Africană să condamne actul.

Noua poziție a unuia dintre membrii consiliului libian, vin în urma declarațiilor dure ale mareșalului de la Cirenaica, Khalifa Belqasim Haftar, care acum două zile a ordonat să bombardeze navele italiene dacă acestea se apropie de Libia. Amenințări care, asigură ambasadorul italian la Tripoli, Giuseppe Perrone, „nu or să oprească misiunea italiană în Libia“. Într-un interviu acordat pentru Il Corriere della Sera, diplomatul a adăugat că Italia este interesată pentru o colaborare cu toți libienii, și, prin urmare, chiar și cu generalul. Deci, „vom contacta pe acesta pentru a-i explica obiectivele unei astfel de misiuni, asigurându-l că nu este una militară, ci de asistență.“

Între timp, nu se opresc debarcările migranților care vin din ce în ce mai mulți pe coasta italiană.

Profitând de haosul din Libia după căderea liderului libian Muammar Gheddafi în 2011, traficanții continuă să care zeci de mii de oameni disperați. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), în ianuarie au ajuns în Europa, mai mult de 114.000 de migranți, dintre aceștia peste 94.000 în Italia. La ceste statistici includ și cele 2.385 decese petrecute pe mare, în timpul traversării navelor traficanților între Africa și Europa. sinteză tgcom24.

Articolul precedentNu este o glumă – Bani gratis pe stradă, să te servești pentru nevoi urgente
Articolul următorDin știuleții de pe tarla, de atâta căldură, sar …floricele…! – video
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno