Liderul nord-coreean Kim Jon-un „este în viață și stă bine”

Liderul nord-coreean Kim Jon-un „este în viață și stă bine”, a declarat Moon Chung-in, consilierul special pentru securitate națională.

Kim a absentat de la evenimente publice timp de 2 săptămâni, inclusiv cel din 15 aprilie dedicat zilei de naștere a bunicului Kim Il-sung, în timp ce, potrivit KCNA, pe 12 aprilie, liderul a prezidat o importantă ședință Politburo în ziua precedentă.

Se spune despre Kim că s-a supus unei intervenții chirurgicale la inimă, pe 12 aprilie, potrivit Daily Nk, un site de informații din Nord, cu sediul în Seul.

Se reface într-o vilă de pe Muntele Kumgang, ajuns acolo săptămâna trecută. De atunci zvonurile s-au înmulțit până la ipoteza morții sau „stării vegetative” din cauza inserției problematice a unui stent coronarian.


Liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, și-a exprimat recunoștința pentru muncitorii care construiesc o zonă turistică în regiunea coastei de est a Wonsan, a informat presa de stat luni, în timp ce a raportat că trenul său special este parcat în zonă în mijlocul acestora.

„Liderul suprem Kim Jong-un și-a exprimat aprecierea pentru muncitorii care s-au dedicat construirii zonei turistice din Wonsan-Kalma”, a declarat Rodong Sinmun, principalul ziar din Nord. Postul central de emisie coreean a publicat un articol similar.

Relația a apărut pe fondul unor speculații persistente conform cărora ceva ar putea fi în neregulă cu sănătatea lui Kim, deoarece a pierdut o ceremonie anuală importantă pe 15 aprilie pentru a comemora ziua de naștere a regretatului fondator al statului și al bunicului său, Kim Il-sung.

Unele rapoarte media neconfirmate au speculat că Kim poate fi „în pericol grav” după operație. Însă oficialii sud-coreeni au respins această speculație ca fiind falsă, spunând că în Nord nu se întâmplă nimic neobișnuit și se crede că Kim rămâne o vreme în regiunea Wonsan.

Confirmând serviciile de inteligență, a existat un raport de pe site-ul american de monitorizare al nordului că imaginile din satelit arătau ceea ce părea a fi trenul special al lui Kim, parcat la o stație din „complexul ei Wonsan, cel puțin din 21 aprilie.

Moon Chung-in, consilier special pentru securitate al președintelui Moon Jae-in, a mai spus duminică, într-un interviu acordat Fox Fox, că Kim este „în viață și stă bine”.

Newsweek a informat sâmbătă că Statele Unite nu au văzut nicio indicație care să-i permită să facă o evaluare concludentă a stării conducerii din Coreea de Nord sau a stării de sănătate a lui Kim, citând un înalt funcționar neidentificat al Pentagonului.

Oficialul a mai spus că nu există semne de activitate militară neobișnuită în Nord și că Statele Unite și țările partenere din Asia și Pacificul de Vest „rămân la niveluri de pregătire în concordanță cu normele militare”, potrivit raportului.

„Nu avem nimic de confirmat cu privire la speculațiile privind sănătatea liderului Kim Jong-un. Cu toate acestea, poziția noastră potrivit căreia nu există nicio activitate neobișnuită în prezent în Coreea de Nord, așa cum a anunțat Consiliul de Securitate Națională, este încă în forță în acest moment „, a declarat Cho Hey-sil, purtătorul de cuvânt al ministerului adjunct, la o conferință de presă astăzi, luni.

Zona turistică din Wonsan-Kalma este unul dintre principalele proiecte de construcție. Kim, care a trimis muncitorilor un mesaj similar de mulțumire în februarie, a încercat să dezvolte turismul nordic, în încercarea de a consolida o economie care cade sub sancțiunile internaționale.

Kim a fost văzut ultima dată în mass-media de stat pe 11 aprilie, prezidând o ședință a biroului politic al Partidului Muncitorilor de guvernământ, solicitând măsuri severe împotriva pandemiei.

Dar absența sa de la o ceremonie-cheie pentru a comemora cea de-a 108-a aniversare a nașterii lui Kim Il-sung, la 15 aprilie, a stârnit speculații despre sănătatea sa.

Nu și-a omis niciodată călătoria la mausoleu de când a preluat funcția la sfârșitul anului 2011.

Presa de stat din Coreea de Nord a lansat recent rapoarte despre Kim în care liderul trimitea scrisori diplomatice și livra cadouri cetățenilor onorați.

Dar niciun raport despre călătoriile sau fotografii ale activităților sale publice nu au fost lansate în mass-media de stat de mai mult de două săptămâni. (Yonhap)

Deși Coreea de Nord nu publică date economice, un studiu a estimat sărăcia din țară la 60%. Anul trecut, Organizația Națiunilor Unite a declarat că patru din 10 nord-coreeni au lipsit „cronic” de alimente.

China susține că este la curent despre sănătatea liderului nord-coreean

China a declarat marți (21 aprilie) că a fost la curent cu știrile despre sănătatea liderului nord-coreean Kim Jong Un, dar a spus că nu știe sursa lor, fără să comenteze ce informații are despre situație.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a făcut observațiile în timpul unui briefing zilnic și nu a mai detaliat.

China este principalul aliat al Coreei de Nord și calea economică de salvare pentru o țară afectată de sancțiunile ONU și are un interes intens pentru stabilitatea țării cu care împarte o frontieră lungă.

Donald Trump a declarat în weekend că a primit recent „vești bune” de la Kim dar… Coreea de Nord a negat la scurt timp după, că ar fi fost trimis vreun mesaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.