Lipsa poftei de mâncare

pofta de mâncare vara

Apariţia lipsei poftei de  mâncare vara se datorează temperaturilor ridicate la care organismul trebuie să se adaptaze pentru a-şi păstra o temperatură constantă. Acest fenomen numit de termoreglare este realizat de către hipotalamus, care este acea  parte a creierului unde se află centrii termoreglarii. Astfel, în condiţiile creşterii temperaturii din mediul înconjurător, hipotalamusul limitează producerea de căldura (căldura care în mod normal apare din metabolizarea alimentelor), rezultând astfel diminuarea senzaţiei de foame.

Lipsa poftei de mâncare mai mult timp trebuie investigată pentru că poate să mascheze o afecţiune organică – de exemplu: de tub digestiv, hepatică, cardio-vasculară, un cancer, o infecţie în organism sau o anorexie nervoasă (la unii dintre cei care ţin cure de slăbire în mod constant şi care se pot dezechilibra vara, prin reducerea şi mai mult a aportului alimentar).

Pe termen mai lung pot apărea tulburări în metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor, deficienţe ale vitaminelor (A;D;E;K;B1,B6,B12,K) şi minerale, care se obţin în mod normal din alimente (carne, lactate, pâine, ouă, legume, fructe). Trebuie avertizaţi pacienţii bolnavi cronici, care se află sub tratamente ce pot produce tulburări în echilibrul mineralelor (echilibrul sodiului, al potasiului, al calciului, al fierului), pentru că pot apărea deshidratări, afecţiuni cardio vasculare, palpitaţii, tulburări de sistem nervos, afecţiuni ale pielii, anemie.

Vara trebuie consumate cât mai multe lichide: 2-3 litri apă sau sucuri naturale, cu evitarea băuturilor carbogazoase şi a celor alcoolice; trebuie consumate toate tipurile de fructe de sezon şi legume (roşii, ardei, varză, castraveţi, morcovi etc), lactate, carne de peşte, carne slabă (preparată prin fierbere, nu prin prăjire). Legumele şi fructele trebuie bine spălate şi păstrate la frigider, la fel şi lactatele şi peştele (care trebuie consumate cât mai proaspete pentru că vara se alterează uşor şi pot apărea gastroenterite). Potrivit sursei: Dr. Alexandra Berbec, medic specialist medicină internă, pe site-ul Anima