Luăm antibiotice degeaba? – Bacteriile ”învață” să se apere, știința cu un pas înapoi în fața naturii

medicina

OMS avertizează: „Bacteriile din ce în ce mai rezistente, era antibioticelor consacrate stă să se termine”
Din cele 51 de molecule antibiotice  aflate sub experimentare, doar 8 sunt potențial eficace. Se riscă  sănătatea populației întregii lumi.


Antibioticele se vor termina. Potrivit unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății, creșterea rezistenței antimicrobiene și numărul limitat de noi medicamente pot promova răspândirea bolilor grave. Dintre cele aproximativ cincizeci de molecule aflate în experimentare, doar opt oferă soluții pentru a contrasta bacteriile care nu răspund la terapiile deja existente.

Bacteriile „invincibile“ – rezistența la antibiotice este cea mai mare amenințare pentru sănătatea populației lumii: aproximativ 250.000 de oameni mor anual de tuberculoză multi-rezistentă, o variantă mai „îmbunătățită“ decât cea binecunoscută. Nu numai atât. Printre cele douăsprezece clase de agenți patogeni considerate periculoase, unele sunt responsabile pentru bolile banale, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau pneumonia. Chiar și germenii cei mai comuni, prin urmare, se întăresc.

Medicamente insuficiente – Între timp, cercetarea farmacologică este lentă. Dintre cele cincizeci de molecule din experimentare, doar opt oferă soluții inovatoare pentru combaterea infecțiilor bacteriene cu risc înalt. Un rezultat dezamăgitor, care, de fapt, privează medicii de noi arme împotriva bolii. Există chiar și tratamente eficiente pentru Klebsiella si E. coli, două bacterii foarte frecvente în spitale și casele de îngrijire medicală.

Știința contra-atacă – Alarma este una foarte gravă și necesită contra-măsuri imediate. Drugs for Negleted Diseases Initiative (DNDi) și OMS, au lansat Global Antibiotic Research and Development Partnership (Gardp), o inițiativă internațională de a căuta soluții comune pentru abordarea problemelor ridicate de rezistența  bacteriilor în fața antibioticelor. Proiectul a fost salutat în întreaga lume: la 4 septembrie 2017, șase țări (Germania, Luxemburg, Olanda, Africa de Sud, Elveția, Marea Britanie) și Fundația Wellcome Trust au investit mai mult de 56 milioane de euro în dezvoltarea de noi medicamente. În plus, OMS definește orientările pentru utilizarea responsabilă a antibioticelor deja utilizate în sectorul asistenței medicale, al fermelor și al agriculturii.

O urgență globală – „Rezistenta antimicrobiana este o urgență la nivel mondial, care ar putea afecta în mod serios progresul medicinei moderne“,  a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Pentru a contrasta în lupta antibiotice – boli rezistente, inclusiv TBC, este urgent să se investească în cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente.“ Dacă nu găsim o soluție – continuă expertul – se va petrece o întoarcere în trecut, atunci când infecțiile frecvente au avut efecte înfricoșătoare și chiar și o mică intervenție chirurgicală putea costa viața. „