Lucruri importante zilnice care vă țin sănătoși

Alimentaţia, mişcarea, dar şi pofta de viaţă plus unele reguli simple ne pot ajută să trăim fericiţi şi sănătoşi pînă la adînci bătrîneţi. Odihna şi zîmbetul sînt două dintre cele mai importante. Celebrul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea ne arată cîteva reguli importante ale unei zile sănătoase.

Cine se trezeşte de dimineaţă, sănătos ajunge

Prof.dr. Alexandru Ciurea, medic neurochirurg: Prima regulă este să ne trezim cît mai de dimineaţă! În popor ţăranul se culcă o dată cu găinile şi se trezeşte la cîntatul cocoşului. Trezirea trebuie să fie dimineaţa, nu la ora 10:00. Dacă ne-am trezit la 9:00 sau la 10:00, sigur sîntem obosiţi.

Aerul curat, sănătate pentru creier

Al doilea lucru – nu mergem direct să deschidem frigiderul. Întîi este bine să ieşim afară şi să respirăm aer curat. Putem deschide geamul şi face cîteva respiraţii chiar în dreptul lui. Aerul se duce nu în plămîni cum crede toată lumea, ci exact în creier. Se deschid toate ferestrele ca să iasă toate duhurile rele.

Te mişti, deci exişti

După ce creierul, împrospătat cu aer curat, începe să funcţioneze, facem cîţiva paşi ca să punem circulaţia, inima, în mişcare. Te mişti şi exişti, a spus un japonez.

Ziua bună se cunoaşte după duşul de dimineaţă

După ce am făcut cîţiva paşi sau cîteva exerciţii simple de dimineaţă, ne întoarcem şi ne spălăm, ca să aruncăm toate elementele toxice din noi. Mişcările pe care le facem dimineaţa la duş sînt chiar mişcările din yoga, dar noi nu mai ştim lucrul acesta.

Micul dejun, luat în linişte

Abia după aceea se stă la masă. Masa trebuie să fie liniştită, fără telefoane, fără o serie întreagă de bombardamente, fără o agitaţie în jurul mesei.

Sănătatea din ceaşcă

Am ajuns şi la un element esenţial. Ceaiul sau cafeaua. Este bine să se bea în general o ceaşcă, încet, liniştit, şi ca plăcere şi ca digestie.

Zîmbet pentru o sănătate mai bună

Să vă spun un secret; zîmbetul face minuni. Cel mai bun prieten al omului, mai ales al creierului, nu este calculatorul, este zîmbetul. Modifici psihicul tău şi capacitatea ta funcţională, iar pentru cei din jur care probabil sînt încordaţi, relaxează totul!

Alimentele light, ideale pentru masa de prînz

Alimente bune pentru prînz – celula nervoasă nu doreşte multă mîncare la prânz. Dacă am mîncat ca şi căpcăunii, facem aşa o burtă mare şi sîngele tot se duce în burtă, iar aici sus nu mai rămîne nimic. Alimentele să fie uşoare şi săţioase.

Masa de seară, şi ea, cît mai uşoară

Masa de seară trebuie să fie cît mai uşoară posibilă, să nu fie încărcată de carne sau grăsimi şi fără o suprasolicitare că nu soliciţi numai creierul. Soliciţi pancreasul, soliciţi tubul digestiv, soliciţi inima, nu trebuie încărcare la nesfîrşit pentru masa de seară. Din nefericire, un obicei extrem de prost – încărcare cu alcool seara, care nu duce în mod deosebit la ceva bun. De aici urmează o serie întreagă de afecţiuni.

Somnul dulce mult aduce

Am ajuns la punctul cel mai important – somnul. Somnul de care ne batem joc cu toţii. Lumea a uitat: cînd trebuie să ne culcăm? Odată cu găinile. De ce? S-a dovedit pe o serie întreagă de aparate, electroencefalografie că cel mai bun somn este între ora 10:00 și 12:00 seara. Opriţi televizoarele, opriţi telefoanele, opriţi toate aceste lucruri şi odihniţi-vă! Ce credeţi că se întîmplă în organismul nostru? Este o curăţare a creierului. Partea superioară a creierului doarme, partea interioară este viaţa noastră vegetativă în care toate organele funcţionează şi ne curăţă cu ocazia asta creierul, întreg organismul se linişteşte şi a doua zi pornim de la capăt.

Facebook Comments