Lucruri pe care nu le știai despre ouă

sanatatea de la oua

Ouăle sunt o sursă delicioasă de vitamine din complexul B, nutrienţi şi proteine. Deşi sunt numeroase controverse în jurul oului, nutriţioniştii spun dietele care conţin ou sunt sănătoase. Mai mult, un studiu a urmărit efectele asupra organismului ale unui mic dejun cu ou, ale unui mic dejun cu cereale şi a lipsei micului dejun. S-a constatat astfel micul dejun care conţinea ou ajută la reducerea poftei de dulce sau de alimente grase peste zi.

Iată 6 lucruri pe care nu le ştiai despre ouă, reieşite din studii realizate în diverse colţuri ale lumii.

1. Gălbenuşul de ou ajută la dezvoltarea creierului
Vitaminele din complexul B conţinute de gălbenuşul de ou sunt asociate cu o funcţionare neurologică mai bună şi cu reducerea inflamatiilor. De asemenea, potrivit dr. Drew Ramsey, medic psihiatru, dacă femeia însărcinată consumă ouă, colinasubstanţa conţinută de gălbenuşajută la dezvoltarea creierului bebeluşului. În plus, susţine Ramsey, gălbenuşul ajută la eliberarea în organism a unor neurotransmiţători precum serotonina, dopamina şi norepinefrina.

2. Ouăle sunt proteinele “perfecte”
Când vine vorba despre proteine, ouăle suntmina de aur”. Proteinele din ou sunt foarte uşor absorbite de organism, şi ajută la construirea muşchilor, sunt de părere dr. Cynthia Sass şi Jeff Volek.

3. Găina bătrână
Când vine vorba despre calitatea oului, vârsta găinii este foarte importantă. Astfel, cercetătorii au descoperit ouăle de la găinile mai mici de 28 de săptămâni şi mai bătrâne de 97 de săptămâni nu mai au aceleaşi calităţi nutritive precum ouăle de la găini de vârstă medie.

4. Ce ne “spune” culoarea gălbenuşului?
Chiar dacă nu daţi importantă acestui aspect, specialiştii spun gălbenuşul transmite diferite informaţii, prin culoarea lui. Potrivit acestora, culoarea gălbenuşului nu relevă cât de sănătos este oul, ci cât de sănătoase sunt găinile. Cele crescute cu iarbă şi cereale dau ouă cu gălbenuşuri de o culoare intensă, întrucât alimentaţia găinii conţine carotenoide.

5. Albuş tulbure vs. albuş limpede
Dacă credeţi un albuş limpede este mai sănătos, va înşelaţi. De fapt, oul proaspăt are albusul lăptos, opac, iar pe măsură ce se învecheşte, acesta devine mai lichid şi mai limpede.

6. Ou alb sau ou roşiatic?
Culoarea cojii nu are nicio importanță în ceea ce priveşte calitatea oului. Are legătură doar cu rasa de găini care l-a făcut. Potrivit sfatul parintilor