Lumea a devenit mai bună sau …mai a dracului?

Am căutat obsesiv răspunsuri la întrebări de genul Încotro omenire?Putem afla istoria viitorului? Tot căutând, iată ce am descoperit:

Regretatul academician suedez Hans Rosling a identificat o tendință îngrijorătoare: nu doar că mulți oameni din țările cu economiile avansate nu au nicio idee că Lumea a devenit un loc mult mai bun, ci chiar cred contrariul. Nu este astfel de mirare că sunt vânate știrile care sunt despre catastrofe, atacuri teroriste, războaie și foamete.

Cine ar vrea să citească o știre de genul că: în fiecare zi aproximativ 200.000 de oameni din întreaga lume sunt purtați deasupra pragului sărăciei (prag de 2 dolari pe zi)?

Sau că mai mult de 300.000 de oameni pe zi sunt racordați la electricitate și apă curentă pentru prima dată?

Aceste povești despre oameni din țările cu venituri mici nu fac știre. Dar, așa cum a subliniat Rosling în cartea Factfulness, este important să punem în prim plan doar veștile rele.

Deși este adevărat că globalizarea a exercitat o presiune descendentă asupra salariilor celor de clasă mijlocie în țările cu economiile avansate din ultimele decenii, dar tot globalizarea a contribuit și la ridicarea a sute de milioane de oameni deasupra pragului sărăciei globale – evoluție care a survenit mai ales în Asia de Sud-Est.

Creșterea recentă a populismului care a cuprins țările occidentale cu Trump, Brexit sau alegerea populiștilor în Ungaria și Italia, printre mulți alți factori, este, prin urmare, de mare îngrijorare, dacă suntem preocupați de bunăstarea globală.

Globalizarea este singura modalitate de a face ca prosperitatea economică să fie împărțită între toate țările și nu doar unui număr mic de țări cu economii avansate.

În timp ce unii oameni glorifică trecutul, unul dintre marile fapte ale istoriei economiei este că până de curând o parte semnificativă a populației lumii a trăit în condiții foarte mizerabile – și acest lucru a fost o realitate în cea mai mare parte a istoriei omenirii.

Cu următoarele șapte argumente arătăm cum Lumea a devenit un loc mult mai bun decât era acum câteva decenii.

1: speranța de viață continuă să crească

Chiar și în timpul revoluției industriale, speranța medie de viață în țările europene nu depășea 35 de ani. Acest lucru nu înseamnă că cei mai mulți oameni au murit la împlinirea a 30 de ani sau a 40 de ani, ci rata mortalității infantile a fost în mare parte foarte mare, ceea ce a redus media.

Chiar și femeile care mor la naștere au fost o mare problemă. Deci, au fost unele boli comune, cum ar fi variola și ciuma, de exemplu, care au fost complet eradicate în țările cu venituri mari.

2: mortalitatea infantilă continuă să scadă

Cu mai mult de un secol în urmă, rata mortalității infantile depășea 10%, chiar și în țările cu venituri mari cum ar fi Statele Unite și Regatul Unit. Dar, datorită medicinei moderne și unei mai bune siguranțe publice în general, acest număr a fost redus la aproape zero în țările bogate.

În plus, economiile în curs de dezvoltare, cum ar fi India și Brazilia, au rate de mortalitate infantile mult mai scăzute decât aveau țările cu economiile avansate comparat la nivel similar de venit …în urmă cu  aproximativ un secol..

  1. ratele de fertilitate scad

Deși mulți sunt îngrijorați de explozia populației globale, realitatea este că ratele de fertilitate au scăzut semnificativ în întreaga lume. Estimările populației – Națiunilor Unite prevăd în mare parte o stabilizare a populației mondiale la aproximativ 11 miliarde până la sfârșitul acestui secol.

Multe țări în curs de dezvoltare, cum ar fi Brazilia, China și o serie de națiuni africane, s-au mutat deja într-un regim de fertilitate scăzut. În timp ce această tranziție a necesitat pentru multe țări cu economii avansate aproape 100 de ani, începând cu revoluția industrială, multe alte țări astăzi au atins acest obiectiv mai rapid de două până la trei decenii.

4. creșterea PIB-ului mai mult ca în țările dezvoltate

Liderii tehnologici, Statele Unite și Europa de Vest, au crescut, în medie, cu în jur de 2% pe an, în ultimii 150 de ani. Aceasta înseamnă că nivelurile reale ale veniturilor se dublează la aproximativ 36 de ani.

Deși au existat multe șocuri și coborâșuri de lungă durată, cum ar fi Marea Criză sau recenta recesiune, constanța ritmului de creștere de lungă durată este de fapt mai degrabă miraculoasă.

Țările cu venituri mici, inclusiv China și India, au crescut într-un ritm semnificativ mai rapid în ultimele decenii și ating rapid nivelul din Occident. O rată de creștere de 10% pe o perioadă îndelungată înseamnă că nivelurile veniturilor se dublează aproximativ la fiecare șapte ani. Este evident o veste bună dacă prosperitatea este mai împrăștiată în întreaga lume și nu concentrată exclusivist!

  1. disparitatea globală a veniturilor a scăzut

Deși inegalitatea în interiorul țărilor a crescut ca urmare a globalizării, inegalitatea globală a suferit o tendință constantă de scădere de câteva decenii. Acest lucru este vizibil în principal ca rezultat în țările aflate în curs de dezvoltare, cum ar fi China și India, unde sute de milioane de oameni și-au văzut nivelul de trai îmbunătățit. De fapt, pentru prima dată după Revoluția Industrială, aproximativ jumătate din populația globală poate fi considerată o …clasă de mijloc globală.

  1. tot mai mulți oameni trăiesc în democrații

Într-o mare parte din istoria omenirii, oamenii au trăit sub regimuri opresive, nedemocratice. Până în prezent, aproximativ jumătate din populația umană trăiește într-o democrație. Dintre cei care încă viețuiesc în autocrații, 90% se află în China. În timp ce țara s-a mutat recent în direcția opusă, există motive să creadă că dezvoltarea economică continuă ar putea duce la democratizare (conform teoriei modernizării).

  1. conflictele sunt spre declin

De-a lungul istoriei, lumea a fost sfâșiată de conflicte. Nu era generație care să nu fi făcut războiul. De fapt, cel puțin două dintre cele mai mari puteri ale lumii au fost în război între ele mai mult de 50% din timp, după anul 1500.

În timp ce secolul al XX-lea a fost extrem de brutal, cu două războaie mondiale în succesiune rapidă, perioada postbelică a fost foarte pașnică.

Pentru prima dată, nu a existat nici un război sau conflict în Europa de Vest în aproximativ trei generații. Deci trei generații nu au fost în război. Și organizațiile internaționale, inclusiv UE și ONU, au condus spre o lume mai stabilă. (Acest articol a fost publicat inițial în The Conversation și a fost republicat sub licență Creative Commons. sursa ultimă bbc)

Cu toate că trăim progresul tehnologic, științific, umanist, viciile și virtuțile par neschimbate de la …facerea lumii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.