Lumea virtuală, tentații, pericole, protecție

Social media este un termen generic care se referă la tehnologiile on-line și la practicile pe care le adoptă oamenii pentru a partaja texte, imagini, video și audio. În acest spațiu fiecare trebuie să se comporte în mod corect, respectând regulile și confidențialitatea tuturor, având în vedere faptul că, prin utilizarea unor astfel de instrumente, individul, de multe ori în mod neintenționat, sacrifică confidențialitatea sa furnizând informații despre sine sau familie, copii, prieteni, muncă, preocupări, pasiuni, obiceiuri, preferințe.

Intimitatea în social media  este dreptul protejat și garantat pentru ca utilizatorii care folosesc aceste aplicații de Internet să poată verifica dacă informațiile care îi privesc sunt tratate în conformitate cu normele care le reglementează și, în special, în ceea ce privește autodeterminarea indivizilor la răspândirea lor și, în același timp, la controlul informațiilor cu privire la ei.

Codul de confidențialitate recunoaște faptul că „oricine are dreptul la protecția datelor cu caracter personal“.
Pentru a garanta acest drept exista un set de instrumente: corectitudinea datelor; posibilitatea de intervenție a interesatului în cauză.

Cine ănregistrează datele personale ale unei persoane este obligat să emită o informație pentru a ilustra domeniul de aplicare și metodele de prelucrare a datelor, în timp ce subiectul care dă datele poate verifica corectitudinea tratamentului și, în unele cazuri, revoca acordul pentru tratament.

Ideea care a inspirat legislația europeană privind privacy  este că în societatea de astăzi protecția datelor cu caracter personal nu ar trebui să fie considerată o barieră în calea fluxului de informații, ci ca una dintre regulile utile unei o mai bună funcționare a sistemului de reglementare și de a face transparent fluxul de informații pentru a garanta și proteja pe cei implicați.

La Conferința Internațională a autorităților de protecție a datelor, șaptezeci de autorități naționale  responsabile de supravegherea și respectarea vieții private în diferite țări au convenit împreună pentru a discuta și a face un bilanț al analizei situației activităților de supraveghere și riscurile datorate inovării continue a tehnologiei și pentru a găsi soluțiile legislative care se impun. Aceștia s-au concentrat în special pe tema rețelelor sociale. A fost evidențiată urgența și necesitatea de a umple golurile legislative.
Recomandările de către garanți în ceea ce privește furnizorii de servicii de rețele sociale, în principal se referă la: transparența informațiilor, controlul de către utilizatori cu privire la datele care îi privesc, setările de confidențialitate implicit orientate, consolidarea măsurilor de control pentru a preveni accesul neautorizat la profilurile utilizatorilor de către terți, de exemplu, prin dispozitive spidering; simplificarea opțiunilor de retragere din operațiuni și din servicii acceptate anterior să le fie accesibile, consimțământul prealabil pentru profilul datelor care sunt indexate.

Dreptul de a fi șters  din baza de date este dreptul oricui de a fi definitv radiat în legătură cu informații care îi pot fi dăunătoare, irelevante, inutile sau care nu au legătură cu evenimentele curente, și anume, dreptul de a fi capabil de a șterge complet informațiile personale, chiar fiind conștient introduse, din motoarele de căutare și din rețelele sociale.
Acest drept este invocat mai ales de cei mai sensibili, adolescenții și tinerii, care partajează materiale personale pentru care ar putea regreta mai târziu.
Autoritățile respective au decis că oricine are dreptul de a șterge orice informație referitoare la el pentru a proteja imaginea socială și că, chiar dacă acestea sunt adevărate, trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru rețeaua de conservare a acestora: contextualizarea, actualizările,  interes real pentru păstrarea arhivei.
Titularul rețelei sociale sau site-ului trebuie să respecte următoarele criterii:
proporționalitate, necesitatea, relevanța, evitarea surplusului la cererea de informație.

Uniunea Europeană, în acest sens, încearcă să creeze o legislație care să protejeze individul pe un teren care va echilibra libertatea presei pe de o parte și protecția subiectului pe de altă parte.
Modificarea legislativă este îngreunată de faptul că structurile social media fac practic imposibilă ștergerea completă a datelor.
O decizie recentă a Curții Europene de Justiție a decis că cetățenii UE pot solicita motoarelor de căutare să elimine rezultatele pentru interogările care le includ numele lor în cazul în care aceste rezultate sunt inadecvate, irelevante sau să nu mai fie relevante, sau excesive în scopurile pentru care au fost publicate.

Facebook este cel mai bun exemplu și cel mai reprezentativ din categoria rețelelor sociale.
Succesul său se datorează ușurinței de utilizare, care, împreună cu serviciul gratuit,  a reușit să implice un număr impresionant de oameni.
Utilizarea acestui instrument de comunicare are, cu toate acestea, multe riscuri la adresa vieții private a utilizatorilor: atunci când se abonează la Facebook, în mod automat și fără consimțământul utilizatorului, numele acestuia este indexat  pe motoarele de căutare străine de rețea, astfel încât datele sale și imaginea sa sunt expuse și vizibile pentru orice terță parte (de asemenea, nu doar unui membru al comunității), dreptul la anulare, utilizatorul nu este pus în poziția de a rezilia cu ușurință serviciul, deoarece pe pagina principală nu se arată nici un indiciu despre aceasta, ci doar dacă utilizatorul merge în interiorul funcției „setări“ și abia acolo poate anula contul. În plus, toate informațiile, imaginile și datele cu caracter personal nu sunt imediat eliminate, rămân pe server pentru o perioadă nedeterminată de timp (pentru o posibilă re-accesare pe rețea), spre deosebire de ceea ce se cere de către utilizator.
Codul de confidențialitate este ușor eludat prin mai multe sisteme prin intermediul cărora, în cadrul rețelei, este posibil să se facă vânzări, schimburi de date în libertate totală și fără a putea pune o frână legislativă eficientă pentru extinderea constantă a unui adevărat și ilegal comerț on-line cu date personale.

Problema securității devine din ce în ce mai gravă cu progresul serviciilor pe internet, de la home banking  la tranzacții electronice, de la blog-uri la rețelele sociale.
În zilele noastre, de fapt, cu computerul suntem predispuși pentru a efectua mai multe operațiuni sau activități și acest lucru înseamnă că o masă mare de date, inclusiv sensibile tranzitelor, circulă oarecum libere pe internet.
Securitatea este pusă în pericol nu numai atunci când datele părăsesc PC pentru a se răspândi în rețea, dar, de asemenea, și atunci când acestea sunt doar în PC (sunt virus care se auto-instalează și vor simplul fapt de a avea un acces pe internet, apoi, își fac treaba lor ilegală în background , adică fără să vă dați seama sau acordul).
Există, de asemenea practici foarte sofisticate pentru a obține informații personale.
Cea mai bună apărare pentru protecția vieții private este să folosim mici trucuri:
password
imprevizibile și coduri alfanumerice, modificate în mod frecvent și în funcție de periculozitate site-urilor, conservarea password-urilor nu pe PC, mai degrabă scrise undeva pe un carnețel, instalarea și configurarea acelor firewall  și antivirus  performante, menținându-le în mod constant actualizate, instalarea unui anti-spyware, care poate curăța în mod eficient sistemul, controlul cookie-uri, frecventa ștergere a lor și uzul managerul cookie care permite gestionarea eficientă, este recomandată expres utilizarea de software specifice pentru ștergerea datelor din PC, și acelea care protejează criptând atașamente de e-mail pentru a nu fi deschise de către utilizatori necunoscuți sau suspecți și previne în plus phishing-ul sau spoofing-ul, apoi, la fel de important, să citiți licențele și reglementările privind confidențialitatea înainte de a instala orice software.

Pe net circulă adesea multe informații personale expuse chiar de către utilizatori, de regulă neexperimentați, care permit trasabilitatea și definirea ușoară a profilului.
Orice date introduse pe internet rămân pentru totdeauna pe internet.
Acest fapt conduce la consecințe dăunătoare și mai grave pentru utilizatorul vulnerabil:
stalkingul,  infractorul, prin utilizarea Internetului (Facebook în special), poate accesa date confidențiale și veni să identifice cu ușurință locurile frecventate de victimă și de a pune în aplicare comportamentul său penal, de asemenea, tot pe baza datelor personale permit acțiunile escrocilor de tot felul, începând de la hoții de identitate până la hoții de bunuri reale.

Așadar, dragi prieteni cititori ai ziarului Vocativ Plus, folosiți rețele de socializare cu chibzuială, nu oferiți informații sensibile, adică orice informație care ar putea fi exploatată împotriva voastră și mai ales care să afecteze pe cei dragi, copiii în special. Este foarte tentant să postați fotografii cu voi în intimitatea casei, foto din care cei rău intenționați se pot informa asupra bunurilor posedate și să fiți lesne victime, mai ales că tot voi spuneți pe rețele când plecați în vacanță sau în weekend și vă rămâne casa ,,disponibilă,,. Protejați-vă copiii față de conținutul on-line care le poate afecta educația, sănătatea, viața.
În fine, nu lucrurile sunt rele, ci uzul acestora

VA URMA