Lupta împotriva cancerului. UE – start medicamentelor Car-T: celulele vor fi „învățate” să atace tumorile

UE autorizează utilizarea terapiilor personalizate. Dar costurile sunt foarte mari, iar riscurile de reacții adverse sunt încă necunoscute.

Un nou capitol în lupta împotriva cancerului a fost deschis în Europa, datorită aprobării de către Comisia Europeană a două terapii bazate pe tehnica „Car-T“, care utilizează celule proprii ale pacientului, „instruite“ să recunoască pe cele bolnave.

Aprobarea a venit doar pentru două tipuri de cancer, dar ar trebui să fie precursorul unei serii de mult mai multe aplicații viitoare cât mai ample.

Este un tratament care folosește celule ale sistemului imunitar al pacientului în mod corespunzător „instruite“ pentru a recunoaște și lupta împotriva tumorilor.

Acest lucru, în sinteză, este terapia „Car T”, considerată de mulți ca fiind viitorul luptei împotriva neoplaziei.

Comisia a aprobat tisagenlecleucel, dezvoltat de Novartis multinațional, și axilabtagena ciloleucel de la Galaad.

Primul grup a primit OK pentru leucemie limfoblastică acută (ALL), celulele B la copii și adolescenți și până la 25 de ani și limfom difuz cu celulă mare B (DLBCL) la adulți.

În timp ce axicabtagene a fost aprobat ca tratamentul pacienților adulți cu limfom, limfomul difuz cu celule B (DLBCL, limfomul difuz cu celule B) și cu limfom primar mediastinal cu celule B mari (PMBCL, mediastinal limfom cu celule B primare).

În toate aceste cazuri, tratamentul trebuie utilizat doar când  terapia tradițională nu are efect.

O problemă a utilizării lor sunt efectele secundare, care pot fi grave, chiar dacă se studiază și medicamentele  care le-ar putea elimina, unul dintre ele fiind descris de San Raffaele din Milano în Nature Medicine acum câteva luni.

Aprobarea în SUA a primelor tratamente de acest tip datează din luna august a anului trecut, cu toate că implementarea în SUA este lentă din cauza costului ridicat al acestor terapii, care poate depăși 400 000 $ pentru fiecare pacient în parte. Însă…  nu se dau detalii despre „prețurile” care vor fi practicate în Europa.

La fel ca toate noile descoperiri științifice ar trebui să fie luate cu precauție pentru un număr de factori, de la toxicitatea terapiei la costul prohibitiv.

Se va face, evident, o evaluare atentă în timp pentru a se înțelege sensul real al acestei „revoluții.“, orice terapie care devine o armă împotriva tumorilor merită atenție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.