Mafia traficului de deșeuri: UNDE ajunge gunoiul italian?

Mafia traficului de deșeuri: unde ajunge gunoiul italian?

Ne aflăm în Varna, portul bulgar din Marea Neagră. Scrie Euronews. Acesta este punctul de aterizare pentru tone și tone de deșeuri italiene.

La începutul anului, grație unei anchete a poliției bulgare, au fost descoperite și confiscate 9.000 de tone de deșeuri. Este doar vârful aisbergului. Aproximativ 30 de containere au fost transportate înapoi la Salerno săptămâna trecută, rămânând aproximativ o sută.

Potrivit anchetei, Varna este doar prima etapă pentru containerele pline de deșeuri, care vor parcurge întreaga țară înainte de a fi depozitate în diferite site-uri, fie descărcate în depozite ilegale sau în incineratoare.

Ce face Bulgaria cu gunoiul italian?

Ancheta, în colaborare cu mai mulți procurori italieni, a început acum câteva luni. Vladislava Panayotova, procurorul adjunct al Parchetului Varna explică faptul că „deșeurile din aceste containere sunt altceva decât ceea ce spun documentele vamale.” … „Nu ar trebui să fie decât plastic și cauciuc, s-a stabilit că există și metale, lemn și sticlă.”

Dacă deșeurile în sine nu sunt toxice, incinerarea lor poate avea loc; deja acest lucru se întâmplă în mai multe centrale, în special în centralele care aparțin oligarhului bulgar Hristo Kovachki.

La uzina Bobov Dol, aflată la 70 km sud de capitala Sofia, deșeurile în baloți, reduse ca mărime, sunt gata să fie transformate în cenușă.

Incineratorul a fost temporar blocat de anchetă, blocajul este doar o măsură temporară. În schimb, rămâne preocuparea autorităților pentru sănătatea comunităților care trăiesc în apropiere.

Pentru Elsa Velichkova, primarul lui Bobov Dol, problema principală este emisia de particule fine. „Periculos pentru populație. Experții ne spun că vom avea o creștere serioasă a cazurilor de cancer în termen de cinci ani, dacă incinerarea deșeurilor nu este oprită.”

Și impactul asupra mediului? – Autorizațiile pentru incinerarea deșeurilor, atât locale, cât și naționale, au fost acordate de către minister fără nicio evaluare a impactului asupra mediului. De asemenea, nu este clar dacă instalațiile erau adecvate pentru arderea gunoiului, mai degrabă, decât cărbunele convențional, în aceste centrale electrice.

”Centrala electrică Bobov nu a răspuns la solicitarea noastră de interviu, în timp ce Ministerul Mediului ne-a dat numărul de telefon al unei firme.”

Rămâne limpede că incinerarea deșeurilor este o afacere bună pentru fabricile și centralele electrice bulgare, deoarece acestea sunt plătite pentru eliminarea lor, mai degrabă decât pentru plata unui combustibil convențional.

Danita Zarichinova, de la Prietenii Pământului, Bulgaria, explică de ce incinerarea deșeurilor este atât de profitabilă:

„Contractul orașului Sofia cu centralele electrice Bobov Dol și Sliven a fost făcut public. În funcție de starea deșeurilor, centralele primesc între 10 și 40 de euro pe tonă pentru incinerarea lor. Deci problema nu se referă doar la import de gunoi … dar și la cel al nostru”.

Oricare ar fi rezultatul anchetei, Bulgaria nu a putut bloca importul deșeurilor în conformitate cu regulile pieței unice europene. Totuși, țara rămâne și un important exportator de gunoi.

În 2017, aproximativ 370.000 de tone au fost importate, peste 560.000 au fost exportate.

Gunoi, investigație și Ndrangheta

Investigațiile bulgare conduc la confiscarea a 9.000 de tone de deșeuri din Italia la începutul anului. Ministerul de Interne bulgar colaborează cu autoritățile italiene pentru a înțelege dacă aceste încărcături sunt conectate în vreun fel la Ndrangheta Calabreză.

Este doar una dintre operațiunile finalizate în Italia, de exemplu, la începutul lunii decembrie, carabinierii unității de operare ecologică din Milano au reușit să blocheze o livrare transfrontalieră a deșeurilor care urmează să fie trimise la o instalație de recuperare din Bulgaria.

Chiar și în acest caz, din documente a devenit clar că aceste deșeuri în loc să fie formate din deșeuri de plastic recuperabile, așa cum au ieșit din documente, păreau a fi compuse în principal din materiale industriale mixte (plastic și cauciuc, țesătură, cauciuc spumos, tetrapack, ambalaje mixte și altele), rezultate din operațiunile de tratare deja efectuate în alte instalații și care nu au mai putut fi reciclate în continuare.

Întreaga încărcătură oprită: 582 de baloți totalizând 815 tone, în valoare de 130 de mii de euro, gata să plece în 17 containere a fost confiscată.

Anul trecut, prin vară, și România a fost parte într-o anchetă internațională

Autoritățile italiene au descoperit legături suspecte între Mafia și piața deșeurilor din România în cadrul unei anchete care a condus la condamnarea a patru italieni și a unui român. Tentaculele acestei adevărate caracatițe financiare are ca punct de plecare afacerile „celebrei” familii italiene Ciancimino, afiliată temutei Cosa Nostra.

Patru cetățeni italieni și un cetățean român au fost condamnați definitiv, în Italia, la începutul acestui an, în urma unei anchete de proporții, la pedepse cuprinse între 4 şi 5 ani de închisoare pentru asociere mafiotă şi spălare de bani în beneficiul familiei Ciancimino, afiliată Cosa Nostra.

Este vorba despre Romano Tronci, Nunzio Rizzi, Raffaele Valente, Sergio Pileri și Victor Dombrovschi. Aceștia au fost asociați în cadrul SC ECOREC SA, firma care administrează groapa de gunoi de la Glina, județul Ilfov.

Respectivii oameni de afaceri au avut acces la fonduri ale mafiei siciliene pentru a prelua şi coordona activitatea depozitului de deşeuri de la Glina, intenţia fiind de a ajunge să controleze în proporție de 100% un domeniu de importanţă vitală precum cel al deşeurilor, transmite ziuanews.ro.

Omul de legătură: un afacerist român

Unul dintre acționarii SC ECOREC SA este omul de afaceri Nicolae-Ninel Caval, un apropiat al fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu. Totodată, Nicolae-Ninel Caval este și principalul coordonator al SC ECO SUD SA şi SC ACTIV-SALUBRITATE SA. Cele două companii colaborează pentru participarea a licitaţii publice şi derularea de contracte în domeniul gestionării deşeurilor din România. Firește, omul de afaceri Nicolae-Ninel Caval efectuează frecvent deplasări în Italia, acolo unde are întâlniri care au ca scop tocmai coordonarea afacerilor derulate în România.

Se poate spune că SC ECO SUD SA a reușit să ia „caimacul” în ceea ce privește piața deșeurilor. La nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, societatea este este operatorul care gestionează depozitul de deşeuri din localitatea Vidra. Surprinzător, cu toate că au fost întâmpinate dificultăți legate de eliberarea avizului de mediu, societatea se află în poziția privilegiată de a dobândi monopolul asupra afacerii cu deșeuri, având în vedere două puncte de reper esențiale în ”afacere” – închiderea gropii de la Glina/ECOREC şi prelungirea autorizaţiei de funcţionare pentru depozitul Chiajna/IRIDEX doar pe o perioadă limitată, de un an de zile.

Afaceri derulate după o rețetă mafiotă

Dar SC ECO SUD SA nu se limitează doar la municipiul București și județul Ilfov. Societatea are ”privilegiul” de a gestiona și depozitele de deşeuri din judeţele Bacău şi Dolj, acolo unde s-a folosit de poziţia de monopol pentru a determina nerecepţionarea deşeurilor în lipsa creşterii tarifelor aferente pentru depozitare. Schema este ”de import”, fiind una folosită chiar de organizațiile mafiote din Italia. În urma unor astfel de practici, Italia s-a confruntat cu blocaje foarte mari în colectarea deșeurilor, comunitățile locale fiind grav afectate – risc de epidemii, înmulțirea rozătoarelor etc.

Locuitorii județului Dolj s-au confruntat, la rândul lor, cu astfel de probleme, timp de 5 luni, în perioada 2018-2019. UAT-urile aparţinând ADI Dolj nu au putut să depoziteze deşeurile, apărând astfel risc de epidemie la nivelul întregului județ.

Evident, depozitele ECO SUD ar trebui controlate pentru a se stabili dacă sunt realizate dotările cu instalaţiile necesare, conform legii, sau dacă acestea sunt folosite din perspectiva îndeplinirii sau nu a parametrilor standard.

Procedurile de lucru adoptate de SC ECO SUD SA afectează calitatea factorilor de mediu din împrejurimile depozitelor Vidra – judeţul Ilfov şi Mofleni – judeţul Dolj, efecte ce se regăsesc în calitatea vieţii scăzute a cetăţenilor ce locuiesc în zonele urbane din vecinătatea depozitelor gestionate de operator.

Spre exemplu, în perioada ianuarie-aprilie 2018 s-au produs emanaţii de pulberi şi gaze – bioxid de carbon, metan, protoxid de azot, hidrogen sulfurat etc -, a căror inhalare poate afecta starea de sănătate a persoanelor aflate în proximitatea arealului de depozitare.

Ținta: monopol pe piața deșeurilor

Nicolae-Ninel Caval și partenerii din ECO SUD au ca țintă finală dobândirea unei poziții de monopol pe piața deșeurilor, iar eforturile pe care le fac și presiunile constante argumentează această concluzie alarmantă. Evident, trebuie împiedicată emiterea unei noi autorizaţii integrate de mediu pentru depozitul de deşeuri Glina, judeţul Ilfov (deţinut de SC ECOREC SA), inclusiv prin realizarea de intervenţii în acest sens la nivelul APM Ilfov.

Dar „schema” funcționează și în cazul SC ACTIV-SALUBRITATE SA, iar legăturile cu Italia ies din nou la suprafață precum untdelemnul. În calitate de asociat persoană juridică apare… compania italiană IMPRESA SANGALLI GIANCARLO & C SRL Monza. Această companie a făcut obiectul unei anchete a autorităților italiene. Motivul?

Fapte de corupție și activități economice ilegale. În cursul anului 2013, în Italia a fost finalizată operaţiunea „Clean City”, coordonată de Garda de Finanţe Milano şi Procuratura din Monza.

Au fost vizate activităţi ilegale derulate de IMPRESA SANGALLI GIANCARLO&C SRL Monza în domeniul deşeurilor. Acuzaţiile au vizat infracţiuni de corupţie, trucarea de licitaţii publice, fraudă în formă agravată din fonduri publice şi emiterea de facturi false.

SC ACTIV-SALUBRITATE SA este firma utilizată pentru segmentul de colectare şi transportul de deşeuri, aceasta fiind preluată sub controlul direct al aceluiași omniprezent Nicolae-Ninel Caval.

Astfel, prin intermediul celor două societăţi este asigurat un circuit complet, de la poarta clientului până la depozitare, asta însemnând şi controlul unui domeniu foarte sensibil şi uşor perceptibil. Dar, din câte se poate constata, „afacerea” miroase urât.

Așadar, România și Bulgaria au ajuns lada de gunoi a Europei în primul rând datorită lăcomiei unor români și unor bulgari, a corupției, apoi, din cauza interesului țărilor vestice de a scăpa de gunoi păstrându-și teritoriile curate și ecologic protejate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.