Mai ai încă bunici? – Ai devenit la rândul tău unul?

ziua bunicilor

Italia – Sărbătoarea Bunicilor, acțiuni festive – întâlniri în toate piețele italiene.

Se vorbește chiar de acordarea unui premiu „bunicul și bunica  anului în Italia”.
La 2 octombrie în Italia este ziua bunicilor. O zi specială pentru a sărbători unul dintre „pilonii” familiei italiene. Merg să-și ia nepoții de la școală, se confruntă cu situații neașteptate, depășesc lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor. O formă de bunăstare, dar și o slujbă!…

Festivități din toată Italia – Campania „Festa dei nonni –  Millepiazze“, promovat de Senior Italia Federanziani prin fundația cu același nume, oferă zeci de inițiative pentru a sprijini peste 65 de proiecte și evenimente în întreaga țară, pentru a sărbători rolul bunicilor și evidențiază valoarea de neînlocuit pe care o au în cadrul familiei și al societății. O mărturie excepțională a evenimentului este comicul și actorul Giovanni Vernia, care pentru această ocazie a scris și a jucat un rol distractiv pe un site web. Videoclipul arată cu ironie dificultățile bunicilor în viața de zi cu zi, invitând cetățenii să facă mai mult pentru a-și spori rolul în familie. Chiar și UNICEF a dorit să participe la eveniment: în fața unei mici contribuții, cetățenii vor putea să cumpere o brățară, un simbol al legăturii dintre bunici și nepoți.

Celebrarea – sărbătoarea este sărbătorită în multe țări ale lumii. În Italia a intrat oficial în calendar, datorită unei legi din 31 iulie 2005. Data aleasă pentru a-i aminti pe bunici coincide, nu întâmplător, cu unul dedicat de către Biserica Catolică a Îngerilor păzitori. Actul legislativ a stabilit, pe lângă promovarea inițiativelor naționale și locale pentru a sărbători importanța bunicilor, stabilirea „Marele Premiu al bunicului și bunicei Italiei”. Recunoașterea, conferită de Președintele Republicii cu ocazia zilei bunicilor, este acordată acelor bunici care se disting în mod deosebit la nivel social.

O resursă prețioasă – Îmbunătățirea duratei de viață a populației, Italia este și „țara bunicilor”. Potrivit raportului ISTAT, la 1 ianuarie 2017, cetățenii cu vârsta peste 65 de ani erau 13,5 milioane, 22% din populație. Și pentru majoritatea familiilor, aceștia au de-a face cu cei mici, în timp ce părinții lucrează. Un adevărat amortizor social care, în anii crizei, s-a dovedit a fi mai eficient decât celelalte instrumente de bunăstare.