Mai aproape de Soare cu… Inouye! – Începutul unei noi ere

Oamenii de știință au folosit un nou telescop solar pentru a surprinde imaginile cele mai detaliate ale suprafeței Soarelui, iar rezultatul a fost salutat ca o etapă istorică pentru „crearea unei noi ere a astronomiei solare”.

Aceste primele imagini abia lansate de Fundația Națională de Știință (NSF) Daniel K. Inouye telescop dezvăluie detalii inedite ale suprafeței soarelui și previzualizează produsele de clasă mondială care provin de la acest preeminent telescop solar de 4 metri.

Activitatea pe Soare, cunoscută sub numele de meteorologie spațială, poate afecta sistemele de pe Pământ. Erupțiile magnetice de pe Soare pot afecta călătoriile aeriene, pot perturba comunicațiile prin satelit și pot descompune rețelele electrice, provocând opriri de lungă durată și dezactivând tehnologii precum GPS.

Aceste prime imagini de la telescopul solar Inouye de la NSF arată o vedere de aproape a suprafeței Soarelui, care poate oferi detalii importante oamenilor de știință. Imaginea prezintă un model de plasmă „caldă” turbulentă care acoperă întregul Soare. Structurile în formă de celule – fiecare de mărimea Texasului – sunt semnătura mișcărilor violente care transportă căldura din interiorul Soarelui până la suprafața sa. Că plasma solară fierbinte se ridică în centrele luminoase ale „celulelor”, se răcește și apoi se scufundă sub suprafață în benzi întunecate într-un proces cunoscut sub numele de convecție.

„Această imagine este doar începutul”, a spus David Boboltz, director de program în divizia de științe astronomice a NSF și care supraveghează construcția și operațiunile instalației. „În următoarele șase luni, echipa telescopului Inouye compusă din oameni de știință, ingineri și tehnicieni, va continua să testeze și să pună în funcțiune telescopul pentru a-l pregăti pentru utilizare de comunitatea științifică solară internațională.”

„Telescopul solar Inouye va colecta mai multe informații despre Soarele nostru în primii 5 ani ai vieții sale decât toate datele solare colectate de când Galileo a privit cu un prim telescop la Soare în anul 1612”, a adăugat el.

„De când NSF a început să lucreze la acest telescop terestru, am așteptat cu nerăbdare primele imagini”, a declarat France Córdova, directorul NSF. „Acum putem împărtăși aceste imagini și videoclipuri, care sunt cele mai detaliate ale Soarelui nostru până în prezent. Telescopul solitar Inouye de la NSF va putea să mapeze câmpurile magnetice din coroana Soarelui, unde apar flăcări solare care pot să aibă un impact asupra vieții pe Pământ. Acest telescop ne va îmbunătăți înțelegerea despre ceea ce conduce timpul spațial și în cele din urmă îi va ajuta pe meteorologi să prezică mai bine furtunile solare.”

Luminați de ceea ce știm despre steaua noastră cea mai apropiată

Soarele este steaua noastră cea mai apropiată, un reactor nuclear uriaș care arde în jur de 5 milioane de tone de hidrogen pe secundă. Face acest lucru de aproximativ 5 miliarde de ani și va continua pentru ceilalți 4,5 miliarde de ani din viața sa.

Toată acea energie radiază în spațiu în toate direcțiile și fracția mică care lovește Pământul face viața posibilă. În anii 1950, oamenii de știință au descoperit că un vânt solar suflă de la Soare până la marginile sistemului solar. De asemenea, au dedus pentru prima dată că trăim în atmosfera acestei stele. Dar multe dintre cele mai vitale procese ale Soarelui continuă să-i încurce pe oamenii de știință.

„Pe Pământ, putem prezice dacă va ploua practic oriunde în lume foarte exact, iar timpul în spațiu nu a venit încă”, a declarat președintele Matt Mountain al Asociației Universităților pentru Cercetări în Astronomie, care conduce Inouye Solar Telescop. „Previziunile noastre rămân cu 50 de ani în urma timpului Pământului, dacă nu chiar mai mult. Ceea ce avem nevoie este să înțelegem fizica care stă la baza spațiului meteorologic, iar acest lucru pornește de la Soare, ceea ce va studia Inouye Solar Telescope în următoarele decenii. „

Câmpurile magnetice solare sunt în mod constant răsucite și încurcate de mișcările plasmei solare. Câmpurile magnetice răsucite pot provoca furtuni solare care pot afecta negativ stilul nostru de viață modern, dependent de tehnologie. În timpul uraganului Irma din 2017, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a raportat că un eveniment meteorologic spațial simultan a perturbat comunicațiile radio utilizate de primii respondenți, aviația și canalele maritime timp de opt ore în ziua producerii uraganului.

În cele din urmă, rezolvarea acestor minuscule caracteristici magnetice este fundamentală pentru ceea ce face telescopul solar Inouye și este ceva unic. Se poate măsura și caracteriza câmpul solar solar mai detaliat decât oricând și se poate determina cauzele activității solare potențial dăunătoare.

O mai bună înțelegere a originii potențialelor catastrofe va permite guvernelor și serviciilor publice să se pregătească mai bine pentru inevitabilele evenimente meteorologice spațiale viitoare. Raportarea impacturilor potențiale este de așteptat mai devreme cu 48 de ore înaintea standardului actual, care este de aproximativ 48 de minute. Acest lucru ar permite mai mult timp pentru a proteja rețelele electrice și infrastructurile critice și a pune sateliții în mod sigur.

Pentru a realiza faza propusă, acest telescop a necesitat abordări noi și importante în domeniul construcției și ingineriei sale. Construit de Observatorul Solar Național NSF și operat de AURA, Inouye Solar Telescope combină o oglindă de 13 metri (4 metri), cea mai mare din lume pentru un telescop solar, cu condiții de vizionare fără precedent pe vârful Haleakal de 10.000 de metri.

Concentrarea a 13 kilowați de energie solară generează cantități enorme de căldură, căldură care trebuie conținută sau îndepărtată. Un sistem specializat de răcire oferă protecție termică fundamentală pentru telescop și optica sa. Peste șapte mile de conductă distribuie suport frigorific în întregul observator, parțial congelat de gheața creată la fața locului, peste noapte.

Cupola care închide telescopul este acoperită cu plăci subțiri de răcire care stabilizează temperatura din jurul telescopului, ajutată de obloanele cu role în interiorul cupolei care asigură circulația umbrei și a aerului. „Răcitorul” (o gogoașă metalică cu răcire lichidă de înaltă tehnologie) blochează o mare parte din energia luminii solare din oglinda principală, permițând oamenilor de știință să studieze anumite regiuni ale Soarelui cu o claritate inegalabilă.

Telescopul folosește de asemenea optici adaptive de vârf pentru a compensa neclaritatea creată de atmosfera Pământului. Designul optic (poziționarea oglinzii „în afara axei”) reduce lumina difuză pentru o viziune mai bună și este integrat de un sistem de ultimă oră pentru a focaliza cu precizie telescopul și pentru a elimina distorsiunile create de atmosfera Pământului. Acest sistem este cea mai avansată aplicație solară realizată până în prezent.

„Cu cea mai mare deschidere în fața oricărui alt telescop solar, designul său unic și instrumentația de ultimă oră, Inouye Solar Telescope – pentru prima dată – va putea efectua cele mai solicitante măsurători ale Soarelui”, a declarat Thomas Rimmele, director a telescopului Inouye. „După peste 20 de ani de muncă depusă de către o echipă numeroasă dedicată proiectării și construcției unui important observator de cercetare solară, suntem aproape de obiectiv. Sunt extrem de încântat să fiu poziționat aici și să observ primele pete solare ale noului ciclu solar în momentul în care se extind cu acest incredibil telescop.”

Inaugurarea unei noi ere a astronomiei solare

Noul telescop solar Inouye de la NSF va funcționa cu instrumente de observare solară bazate pe spațiu, cum ar fi sonda solară Parker a NASA (aflată în prezent pe orbită în jurul Soarelui) și Agenția Spațială Europeană / NASA Solar Orbiter (care va fi lansată în curând). Cele trei inițiative de observare solară vor lărgi frontierele cercetării solare și vor îmbunătăți capacitatea oamenilor de știință de a prezice clima spațială.

„Este un moment interesant să fii fizician solar”, a spus Valentin Pillet, directorul Observatorului Național Solar al NSF. „Telescopul solar Inouye va oferi teledetecția straturilor exterioare ale soarelui și a proceselor magnetice care apar în ele. Aceste procese se răspândesc în sistemul solar unde misiunile Parker Solar Probe și Solar Orbiter își vor măsura consecințele. În total, ele constituie o întreprindere cu adevărat multi-mesagerie pentru a înțelege modul în care stelele și planetele lor sunt conectate magnetic. ” Sursa: Fundația Națională de Știință preluat de goodnewsnet.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.