Mai buni doar la Paști și la Crăciun – și măcar de-am fi!

Rețelele sociale și site-urile, blogurile, locurile publice cu reclame multe, mustesc în această minunată săptămână a Patimilor de îndemnul: „Fiți buni!” Rareori mai apare și un câte „Să fim buni!” dar niciodată ”Să fiu eu acela bun”. Să încep chiar cu mine, să nu mai îndemn pe alții, ci să fiu chiar eu în puterea adesea nevăzută a exemplului.

Dar cum să fiu bun? Nu am destui bani, îmi mai lipsesc câteva mii de euro ca să îmi iau o mașină nouă, altele câteva ca să schimb mobila, și așa mai departe!

Pentru a fi bun nu trebuie doar să umpli cu daruri, să-ți cheltui întreg avutul, ci să ai pur și simplu măcar o atitudine. De exemplu, cu o oră în urmă, înainte de a scrie aici aceste rânduri, nu știu ce-am avut cu prietenii de pe un grup virtual și i-am dojenit, probabil că am avut dreptate, dar cui îi pasă şi la ce servește dreptatea a mea dacă nu este și a lor? Nu am fost bun. Bun înseamnă să fii tolerant și de ajutor, altruist, mai puțin arțăgos și „iute vărsătoriu de …dreptate!”

Oamenii, noi toți de fapt, avem nevoie permanent de o un suflu de bunătate și, pe lângă faptul că îmi pare rău că mi-am dojenit aiurea prietenii,  mai vin și să scriu aici ca și cum m-aș mândri cu relele mele! Mai mult, m-am apucat să invoc Sfintele Paști pe care, iată, le parcurgem cu aceleași cotidiene  năravuri… Diferența făcând-o grija pentru a nu uita să cumpărăm ceva pentru belșugul mesei din ziua Paștilor.

Oare ce să-mi mai cumpăr pentru a nu-mi lipsi nimic?

Oare ar fi de ajuns să fiu bun? Sigur nu am uitat ceva?

Dacă aș fi prea bun, bun de pus la rană, nu cumva se vor găsi prieteni să-și procure răni de dragul meu? Voi fi oare în stare să le vindec pe toate? Dar cu rănile mele ce să fac?

Uite, deja am stricat magia sărbătorilor.

Oare la ce se gândea Omul acela care tocmai acum în săptămâna asta pornea pe drumul Golgotei?

Revine obsesivul: Oare ce să-mi mai cumpăr pentru a nu-mi lipsi nimic?

Hei, prietene, ai nevoie de bunătatea mea? Nu? Îți este suficientă a ta. Deci, ne facem bine sieși și… atât. Mai buni doar la Paști și la Crăciun – și măcar de-am fi!