Mai mulți studenți străini au ales pentru studiu facultăți din România

Aproape 500.000 de studenți au început cursurile, iar în cele 54 de universităţi de stat din ţară au fost organizate ceremonii speciale.

În cele 5 universităţi de stat din Iaşi, studiază peste 50.000 de studenţi. Bobocii au avut cele mai mari emoţii:
Studentă: „Am terminat un liceu cu profil pedagogic şi singura mea opţiune, cea mai potrivită, a fost psihologia. O să mă fac psiholog.”
Studentă: „Am auzit despre această facultate foarte multe lucruri bune. Ştiu că este un brand în Iaşi, în special în UAIC, şi consider că se poate face ceva şi cu această meserie.”

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi sunt cei mai mulţi studenţi străini din oraş: aproape 2.600.
Studentă din Israel: „Sunt mulţi studenţi din ţară de la noi din Israel şi ne place aici. Iaşiul este un oraş studenţesc şi ne este mai uşor pentru că se ţin cursuri în limba engleză.”
Iar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca sunt peste 2700 de studenţi străini, cei mai mulţi din Germania. Anul acesta, conducerea a plusat cu 40 de locuri, la cursurile în limba franceză.

Frederique, studentă din Franţa: „Nu cunosc limba, însă când am ajuns aici şi am văzut ce frumos e şi cât de prietenoşi sunt oamenii, temerile mi-au dispărut. Nu cred că România este scumpă, dacă e să compar cu Franța. Aici plătesc pe chiria unui apartament mare, echipat complet şi foarte frumos, 700 de euro, bani pe care îi împart cu încă o colegă.”
Pentru a se adapta cât mai uşor în oraş, tinerii beneficiază de seminarii de cunoaştere a zonei şi diverse aplicaţii mobile.

Anca Buzoianu, decan UMF: „Le punem la dispoziţie ghidul studentului internaţional şi o aplicaţie mobilă infoutil, prin care primesc în trei limbi toate informaţiile, de la cum să ajungă la un amfiteatru până la cum să îşi resolve problemele dentare.”
Universitatea din Bucureşti a început anul cu un buget redus, după ce Ministerul Educaţiei Naţionale a decis în primăvara să reducă numărul locurilor fără taxă.

În total, în Capitala învaţă acum 32.000 de studenţi la licenţă, master şi doctorat.
Festivitatea de deschidere a avut loc la Facultatea de Drept.

Studentă: „Sunt foarte emoţionată că sunt aici, pentru că visez la facultatea asta de foarte mult timp. De când sunt mică mă pasionează toată partea asta de criminalistică, de justiţie, de dreptate.”

La Filosofie, însă, nu toţi studenţii vor să lucreze în domeniul pe care l-au ales.
Student: „Mi se pare că filosofia te ajută în toate şi tot ce este în jur este o anume filosofie, un concept în spate.”

Reporter: „Te-ai gândit la ce vrei să devii?”

Student: „M-am gândit să merg pe regie de film şi să devin regizor şi am ajuns aici, am zis că mă va ajuta.”

Reporter: „Dar nu asta înveţi aici.”

Student: „Ştiu, dar înveţi lucruri mult mai complexe care te ajută.”

Student: „Eu încerc să fac două facultăţi în acelaşi timp şi obişnuiam să glumesc că Filosofia o fac pentru suflet, iar cealaltă pentru diploma.”

Reporter: „Care e cealaltă?”

Student: „Litere.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.