Mame căutându-și copiii în gropile comune

Un grup de femei mexicane caută în gropile comune, copiii dispăruți

Ele își caută de ani de zile copiii dispăruți și au început să sape pe un teren din estul statului Veracruz, în căutarea unor gropi comune.

O purtătoare de cuvânt a grupului, numit Solecito, a spus că femeile au primit informații potrivit cărora în zona respectivă s-ar afla o groapă comună cu resturile mai multor persoane dispărute, relatează BBC NEWS.

Femeile cred că mai mult de 400 de persoane ar putea fi îngropate în gropi superficiale aflate în zonă.

În ultimii doi ani, sute de cadavre au fost descoperite în alte gropi comune din aceeași zonă.

Organizația Solecito a fost înființată acum doi ani și este formată din rude apropiate ale unor persoane dispărute misterios în Veracruz, rude nemulțumite de lipsa de reacție a autorităților. Din organizație fac parte multe mame care spun că nu se vor odihni până nu vor afla ce s-a întâmplat cu copiii lor.

Cifre oficiale sugerează că în Veracruz există 3.600 de cazuri de dispariție pentru care s-au întocmit dosare, dar procurorul general al statului, Jorge Winckler, spune că numărul disparițiilor ar fi, de fapt, mult mai mare, însă ele nu au fost anunțate oficial de familii.

În trecut, Winckler a spus că statul Veracruz este „o groapă comună enormă”, în care traficanții de droguri își ascundeau victimele.

Rosalía Castro Toss, purtător de cuvânt al Solecito, a spus că organizația a primit informații potrivit cărora între 400 și 500 de persoane ar putea fi îngropate pe un teren situat la 5 kilometri nord de o zonă cunoscută sub numele de Colinas de Santa Fé.

Colinas de Santa Fé este locul în care grupul a mai descoperit, în ultimii 2 ani, alte 150 de morminte cu rămășițele a aproape 300 de persoane.

Majoritatea corpurilor găsite în Colinas de Santa Fé sunt considerate a fi victime ale traficanților de droguri și ale bandelor criminale.

Mai mult de 25.000 de persoane au fost ucise în Mexic în 2017, cel mai violent an din ultimele decenii.