Mamografia – o analiză extrem de importantă

Mamografie – examinare radiologicǎ a sînului, folositǎ pentru detectarea şi diagnosticarea formaţiunilor tumoralesecreţiilor mamelonare sau durerilor apǎrute la palpare.

Cum se efectueazǎ o mamografie ?

Veţi sta în picioare, dezbrǎcatǎ pînǎ la talie, în faţa unui aparat numit mamograf, sînul se plaseazǎ pe o micǎ platformǎ şi se comprimǎ superior cu un alt dispozitiv; procedura se repetǎ şi pentru sînul contralateral; compresiunea dureazǎ cîteva secunde şi puteţi simţi un uşor disconfort. Datoritǎ aparatelor moderne, doza de radiaţii este scǎzutǎ, aşa cǎ puteţi merge liniştitǎ sǎ efectuaţi o mamografIe

La ce vîrstǎ puteţi efectua prima mamografie ?

Dupǎ 40 de ani este recomandabil sǎ efectuaţi aceastǎ investigaţie, în afara cazurilor particulare (predispoziţie ereditarǎ), cînd medicul vǎ indicǎ efectuarea unei mamografii.
The American College of Radiology (ACR) recomandǎ ca femeile asimptomatice de 40 de ani sau mai mult sǎ efectueze o mamografie de depistare la 2 ani, un examen ecografic al sînilor anual, o autoexaminare mamarǎ lunarǎ şi un examen clinic anual. Pînǎ la vîrsta de 35 de ani puteţi opta pentru o ecografie mamarǎ.

Mamografie – avantaje:

Depistarea cancerului de sîn în primul stadiu de evoluţie, la dimensiuni de 5 mm, în timp ce la un examen clinic îl depistǎm cînd tumora are un diametru de cel puţin 1cm.

Mamografie – contraindicaţii:

  • sub 35 de ani
  • sarcina

Sfaturi utile׃

  • este preferabil sǎ nu folosiţi deodorante înainte de examinare (pot conţine substanţe chimice care denatureazǎ imaginea )
  • alegeţi efectuarea investigaţiei într-una din primele zece zile ale ciclului menstrual
  • discutaţi cu medicul despre existenţa în istoria familialǎ a unor cazuri de cancer mamar, despre eventuale tratamente hormonale pe care le urmaţi sau le-aţi urmat şi intervenţii chirurgicale anterioare
  • pǎstraţi rezultatul şi filmele pentru comparare cu cele ulterioare. Sursa: medicas.ro