Manualul idiotului perfect

Dacă eşti un prost care face pe deşteptul şi ai ajuns să te împrumuţi la cămătari, nu e rău, e bine. E bine că nu te-ai împrumutat la bănci, c-ai fi fost ars din temelii. Faţă de gangsterii politici din bănci, cămătarul de azi este un băieţaş de cartier în pantaloni scurţi.  Când ai împrumutat cu ajutorul statului pentru prima ta casă să fii fericit lângă soţie şi copii tăi, după ce ai votat nişte criminali care ţi-au promis că te-ajută numai să le dai votul, afli după câteva rate că de fapt mai plăteşti încă o rată fondului de garantare a împrumutului, aceşti bani îţi sunt extraşi din cont automat pe 1 ianuarie să începi bine noul an de câine, cu o taxă de şmecher. Este taxa Băncii Naţionale a României. 


Când ai făcut eforturi şi vrei să plăteşti mai mult să le fie un pic mai bine copiilor tăi, afli după plată că de fapt, chiar dac-a scăzut debitul, rata a crescut cu peste 10%. Vorbim de o rată lunară. Când ai semnat contractul cu banca, trebuia să-l iei ca pe un volum de bibliotecă şi să-l studiezi acasă. Dar chiar dacă l-ai fi studiat cu toată familia şi toate neamurile care mai stau încă lângă tine, tot nu ţi-ai fi dat seama cum eşti furat cu contractul în mână, pentru că nu aveai cum să ştii că băncile se pot înţelege între ele. Iar rata ta s-a umflat subit ca un muribund cu ficatul otrăvit. Tu ai semnat un contract pentru o dobândă anuală de 20%, dar nu aveai de unde  să ştii că la dobânda se adaugă indicele de interschimb între băncile din România plus, atenţie, marja băncii care poate fi dublă sau chiar triplă faţă de acest indice cu nume acid de baterie de camion Robor, indice marca Mugur Isărescu, salvatorul României moderne.


Uită-te la oamenii aceştia în costume de lux care se joacă de-a masonii în restaurante exclusiviste, printre platouri de mâncăruri fine şi băuturi alese. Poate nu i-ai văzut la faţă niciodată, dar ei şi au bătut joc de tine. Au intrat în casa ta şi ţi au luat ultima îmbucătură din farfurie.  Ţi-au vândut toate lucrurile din casă pe nimic şi te aruncă pe drumuri. Nu-ţi fă griji, după munca ta îndârjită de o viaţă, copii tăi vor supravieţui împrumutului, vor deveni chiriaşi în propriul apartament. Îşi vor plăti traiul la facultate. Stai liniştit,  vor fi nevoiţi să se prostitueze.


Nu te organiza, nu protesta, nu ieşi în stradă, nu le da la cap. Aşteaptă în staul ca o vită să fii muls. Deschide televizorul să-l asculti pe Adrian Vasilescu, care te sfătuieste să ai încredere în cursul stabil al leului care paradoxal generează pierderi când băncile fac transferuri între ele. Este un mare dribleur al argumentelor, numai ca meciul s-a terminat şi stadionul e o ruină. A  jucat singur la amândouă porţile şi a câştigat. A jucat pe cenuşa celor care au crezut în leu până la sfârşit. Acum ia un pix în mâna şi pune pe hârtie cât ai plătit pentru prima casă să vezi cât de mult ai fost sprijinit de guvern.


Creditul tău aproape s-a dublat după un an de plăţi zadarnice. Mai bine împrumutai de la cămătari, cel putin ştiai cât este camăta de la început. Ar fi fost de două ori mai uşor. Mai bine riscai să rămâi fără o ureche decât să ai viaţa asta de rahat ca să nu folosesc un cuvânt mai colorat. Acum ieşi un pic în stradă, respiră şi uită-te în jurul tău. Uită-te după oamenii care coboară din limuzine, ţi-au promis salarii duble, economia duduie, a crescut nivelul de trai, salariul minim pe economie aproape s-a dublat, cursul e mai stabil ca niciodată, mai bine treceam la Euro,  inflaţia a scăzut, creşte consumul, dar tu când te duci acasă nu-i nimic de mâncare şi esti mai dator ca niciodată, nu ai somn, nu mai ai poftă de viaţă. Te simţi om, doar când îţi strângi copii în braţe, dacă ai noroc şi n-a plecat nevastă-ta cu ei în lume. Ţi-au promis o justiţie nouă, care să-i tragă la răspundere pe magistraţi, dar când sunt dovediţi c-au furat, dreptatea nu ajunge la ei.

Nu te organiza, nu le da la cap, nu protesta, nu ieşi în stradă. Fii prost în continuare până la capăt.