Marea Britanie – electoratul privind spre un viitor

În Marea Britanie au început alegerile parlamentare anticipate. Societatea e divizată, iar prezența la vot ar putea deveni cea mai mare provocare, relatează Samira Shackle, corespondentă DW la Londra.

„Votați cu May – sau ne așteaptă dezastrul” e titlul unui articol de pe prima pagină a tabloidului britanic Daily Express la finele campaniei electorale. Și alte tabloide cu o orientare politică de dreapta atacă stânga: Daily Mail îi califică pe laburistul Jeremy Corbyn și pe doi dintre aliații săi, John McDonnell și Diane Abbot, drept „apologeți ai terorismului”.

Rămâne de văzut ce efect vor avea aceste atacuri asupra alegerilor din Marea Britanie. Când au fost anunțate alegerile anticipate, conservatorii conduceau în sondaje cu aproximativ 20 de procente. Între timp, unele sondaje indică o diferență de doar trei procente între laburiști și conservatori.

„Presa poate să determine schimbări majore în ultimele 24 de ore. Pentru a fi efective, mesajele de ultimă oră trebuie să reitereze și să sublinieze esența campaniei electorale, iar conservatorii accentuează de multă vreme importanța unei conduceri puternice și prezumtivul extremism al lui Corbyn”, explică istoricul Matthew Cole de la Universitatea Birmingham. „E vorba, în parte, de o mobilizare a electoratului și o combatere a comodității în rândurile susținătorilor Partidului Conservator. Cei mai mulți dintre cititorii tabloidului Daily Mail oricum nu vor vota cu Corbyn – dar unii dintre ei trebuie convinși să se prezinte la urne.”

Titluri pro-May în tabloidele britanice
Majoritatea analiștilor politici din Marea Britanie consideră că laburiștii au avut o campanie electorală de succes după doi ani de conflicte interne și pierderi masive în sondajele de opinie. Partidul a fost sprijinit printr-o creștere considerabilă a numărului de membri, dintre care mii de persoane au căutat dialogul cu cetățenii, mergând din ușă în ușă pentru a obține voturi. „Pentru prima oară în viață, am impresia că votul meu are o semnificație și poate să ducă la schimbări reale”, crede Joanna Smith, care a intrat în Partidul Laburist în 2015.

„Ambele opțiuni sunt proaste”: între apatie și dezamăgire

Cu toate că cifrele diverselor sondaje diferă, majoritatea indică o victorie a conservatorilor. Pentru laburiști, prezența la vot va fi deosebit de importantă, din moment ce mulți dintre suținătorii lor sunt tineri – iar prezența lor la vot e în general mai mică decât cea a persoanelor de vârste mai ridicate, spune Sophie Gaston de la think tank-ul britanic Demos.

Există și riscul unei apatii a electoratului, care s-a săturat să iasă la vot atât de des, din moment ce britanicii au fost chemați la urne la alegerile din 2015 și la referendumul privind ieșirea țării din Uniunea Europeană în 2016. „Pentru mine, ambele opțiuni sunt proaste. Am votat mereu cu laburiștii, dar ce-i de făcut dacă vrei o politică progresistă fără naționalizări? Nu aș fi crezut niciodată că mă voi simți atât de detașată de politică”, mărturisește cercetătoarea Alia Malhotra, care lucrează la Londra.

Theresa May și-a început campania electorală cu o rată de popularitate foarte ridicată, dar aceasta a scăzut considerabil în ultimele săptămâni. „Din moment ce se bazează pe credibilitatea ei ca lideră, orice greșeală iese în evidență”, comentează istoricul Matthew Cole. „Iar gafele s-au succedat: atitudinea ei mult prea puțin spontană față de angajamentul mediatic, faptul că nu a venit la o dezbatere, abordarea controversei privind ajutoarele sociale.”

Nu sunt toți apatici: Un mesaj pro-laburist scris de mână într-o cafenea din Londra.

Cui îi pasă de Brexit?

Conservatoarea May a anunțat alegerile anticipate declarând că are nevoie de mai multe mandate pentru a negocia cu Europa. Dacă partidul ei nu obține însă o parte majoră a voturilor, șefa de guvern se va confrunta cu nemulțumirea din rândurile propriului partid. Deși e foarte improbabil ca May să piardă funcția de premieră a Marii Britanii, „autoritatea ei va depinde de dimensiunile victoriei electorale”, crede Cole.

Ultimele săptămâni au fost grele pentru conservatorii care au intrat în campanie foarte siguri de o victorie iminentă. „Alegătorii nu vor uita că reputația conservatorilor a suferit din cauza dezbaterilor privind finanțarea școlilor și a îngrijirii bătrânilor”, e de părere Tom Follett de la think tank-ul ResPublica. În plus, „Brexit a jucat un rol mai puțin important în campanie decât ar fi sperat May, din moment ce strategia ei s-a bazat pe convingerea electoratului că șefa de guvern va avea o poziție de negociere puternică. Iar această evoluție i-a ajutat pe laburiști, ai căror suținători sunt scindați în legătură cu Brexit-ul.”

În mijlocul dezbaterilor aprinse dintre conservatori și laburiști despre lideri, competență, securitate internă și finanțe, subiectul ieșirii Marii Britanii din UE nu a fost în primplan. Pentru unii alegători, un motiv de îngrijorare: „Îmi doresc un partid care măcar să vrea – chiar dacă nu poate – să mai salveze ceva din acest accident”, spune Jack Smith din Kent. „Jumătate din țară a votat împotriva unui Brexit. May vrea să ne tragă înapoi de pe marginea unei prăpastii, în timp ce lui Corbyn nici nu-i pasă de acest subiect.”(dw.com)