Marile companii își mută afacerile din UK din cauza Brexit

Panasonic își va muta sediul european de la Londra la Amsterdam pentru a evita eventualele probleme fiscale datorate ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, hotărâtă cu votul lui Brexit.

Acest lucru a fost declarat de către directorul executiv al colosului japonez în Europa, Laurent Abadie, explicând că Panasonic poate lua în considerare în continuare sediul central britanic ca un „paradis fiscal“, dacă ar fi ca UK să reducă impozitele pe profit.

Temerile japoneze –  gigantul electronicelor este doar cel mai recent exemplu al unei companii internaționale importante, care decide să părăsească insula britanică  din cauză de Brexit. În plus față de Panasonic, alte companii japoneze au ales să se mute sau să ia în considerare posibilitatea mutării, cum ar fi: băncile Mitsubishi UFJ Financial Group și Sumitomo Mitsui Financial Group și instituții de brokeraj Nomura și Daiwa Securities.

Băncile – Barclays Bank, Bank of America, JP Morgan și Aberdeen Standard Investments au ales orașul Dublin pentru a-și stabili sediul. Citigroup, Morgan Stanley si Goldman Sachs s-au concentrat în schimb pe Frankfurt, unde este și sediul central al Băncii Centrale Europene, de asemenea,  Goldman Sachs optează pentru Paris. Swiss Ubs și Credit Suisse vor împărți angajații între Frankfurt și Madrid.

Nu doar băncile,  și multinaționala anglo-olandeză Unilever, proprietară a aproximativ 400 de mărci importante, a ales Rotterdam pentru a transfera unele dintre diviziile sale. Scottish Diageo, sectorul de alcool (Guinness, Smirnoff, Johnnie Walker, Baileys și Pampero printre cele mai cunoscute nume), vor muta peste graniță producția anumitor sectoare.

Fără a uita controversatul caz al EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente), ce se va muta la Amsterdam, în ciuda presiunii puternice a Italiei oferind Milano.

Chiar și Airbus, un gigant aerospațial european, s-ar putea transfera în afara Marii Britanii dacă țara va părăsi UE fără un acord. Compania aeriană low-cost EasyJet încă din vara anului 2017 a anunțat orașul Viena ca sediu al companiei,  pentru a-și menține dreptul de a zbura în comunitate; un plan care include o nouă înregistrare a 110 aeronave până în martie 2019, pentru un cost de aproximativ 11 milioane de euro.

Așadar, pentru UK, vin vremuri grele… (sinteză și traducere potrivit tgcom24)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.