Medicamentele – o piață doar a profitului și nicidecum un parametru de civilizație

mafia din farmaceutica

Când este vorba de bani se duce dracului orice morală, principiu, jurământ, misiune sacră sau semn de civilizație. Deasupra a orice guvernează Banul. Restul sunt vorbe!

Jurământul Farmacistului

„În întreaga mea activitate de farmacist voi da dovadă de o atitudine profund umană fată de om si colectivitate.

Voi respecta demnitatea si personalitatea bolnavului, exercitând profesiunea cu constiinciozitate, respectând normele de etică si de deontologie farmaceutică.

Voi fi corect cu mine însumi si cu confratii mei, cărora le voi cere colaborarea, si nu voi refuza să le acord sprijinul, când mi se va cere, în interesul bolnavului.

Voi păstra secretele încredintate de pacienti, chiar si după decesul acestora.

Nu voi accepta sub nici un motiv ca activitatea mea de farmacist să fie utilizată împotriva sănătătii si vietii omului.

Voi fi răbdător si întelegător fată de cel care, datorită bolii, nu-mi acordă respectul cuvenit.

Jur, pe onoare, în mod solemn si liber!”

Jurămânul medicilor

„Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

  • Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
  • Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
  • Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
  • Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.
  • Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
  • Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
  • În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
  • Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
  • Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”

Jurământul lui Hippocrate, varianta actuală

„Odată admis printre membrii profesiunii de medic: Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii; Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate; Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate; Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră; Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi chiar şi după decesul acestora; Voi menţine prin toate mijloacele onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic; Colegii mei vor fi fraţii mei; Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială; Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunostinţele mele medicale contrar legilor umanităţii. Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!”


Așadar, există legea sperjurului și marea majoritate a medicilor și a farmaciștilor sunt pasibili de judecare și condamnare pentru această infracțiune fiindcă au depusă jurământul iar apoi, sub scuza regulilor din sistem sau sub imboldul lăcomiei au transformat misiunea sacră în afacere…


Medicamentele ieftine, scoase din farmaciile din România. „Băieţii deştepţi le duc acolo acolo unde se fac bani” Scrie sursadesanatate.ro

Din cauză că multe medicamente s-au ieftinit foarte mult, producătorii au decis retragerea acestora de pe piaţa românească, pentru că nu mai făceau profit, punând mulţi bolnavi într-o situaţie dificilă.

Mai multe specialităţi medicale au fost afectate de această dispariţie a medicamentelor, iar bolnavilor nu le-au rămas prea multe opţiuni, decât să înlocuiască medicamentele cu alte substanţe, care au aproximativ acelaşi efect, sau să treacă graniţa, în Bulgaria, Republica Moldova, etc., unde încă se mai găsesc medicamentele de care au atâta nevoie, pentru a se menţine pe linia de plutire.

Zilele trecute, un cititor al ziarului Cuget Liber, bolnav de epilepsie, ne-a povestit despre lipsa medicamentelor pentru tratarea crizelor cauzate de această boală şi despre cât de afectat este el. „Eu, dacă nu-mi iau medicamentele, o iau razna. Trebuie neapărat să se găsească o soluţie şi pentru noi, cât mai repede”, a declarat acesta.

Ulterior am aflat că bolnavul se referă la un medicament denumit Trileptal, care este utilizat în cazul bolnavilor ce fac crize de epilepsie şi care, în principiu, nu prea au grijă de sfaturile medicului curant, după cum spune chiar dr. Adrian Barbu, medic neurolog.

Specialistul ne asigură că lipsa acestor medicamente nu cauzează prejudicii foarte mari şi că există substanţe la dispoziţia bolnavilor, cu efecte similare ca a medicamentelor retrase de pe piaţă. Cu toate acestea, Trileptalul este un medicament greu de înlocuit.

„Într-adevăr există medicamente care au dispărut de pe piaţă, cum este trileptalul, însă, există alte medicamente care îşi fac treaba bine. Problema, în cazul epilepsiei, este că nu există o reţetă de succes, tratamentul se ajustează în funcţie de fiecare pacient. Situaţia este delicată pentru că sunt tot felul de cazuri izolate. Mi se pare că această situaţie, a medicamentelor lipsă, este ca o furtună într-un pahar cu apă, pentru că, dacă pacientul ţine legătura cu medicul curant, acesta îi poate prescrie un tratament care să îl ţină pe linia de plutire. În acelaşi timp, acesta trebuie să respecte tratamentul şi să aibă un stil de viaţă sănătos. Aşadar, el trebuie să respecte orarul de somn, să nu consume alcool, cafea sau alţi excitanţi nervoşi, pentru că, altfel, face crize”, a declarat medicul neurolog.

„Medicamente luate de băieţi deştepţi, duse unde fac bani”

Aşadar, soluţia pentru aceşti pacienţi ar fi ca medicul curant să le schimbe şi să le ajusteze tratamentul, pentru că, după cum spune şi Vasile Rizea, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Constanţa, aceste medicamente nu se găsesc de mult timp şi va mai dura mult până când vor putea fi achiziţionate din nou.

„Este o mare încurcătură cu Ministerul Sănătăţii. Problema este că preţurile sunt foarte mici în România, iar din această cauză, aceste medicamente pleacă din ţară. Medicamentele sunt luate de băieţii deştepţi şi duse acolo unde se fac bani. Noi, ca farmacişti, nu avem nicio putere. Totul depinde de Ministerul Sănătăţii, care cunoaşte foarte bine această probleme, pentru că este destul de veche. Ar fi trebuit să fie rezolvată până în luna iunie a acestui an, dar a fost amânată până în decembrie, şi cine ştie. Producătorii au retras medicamentele de pe piaţă. Aşteptăm modificarea calculului la preţul medicamentelor, probabil preţul va mai scădea cu 30%. Preţul scade tot mai mult, iar producătorii aleg să nu mai aducă medicamente. Pentru unele dintre ele ne-am îndreptat spre bulgari, dar asta nu este o soluţie. Noi, cei din Constanţa, avem puţin noroc că suntem aici aproape, dar ceilalţi? Totul depinde de minister”, a declarat Vasile Rizea.