Medicamentul costă prea mult, un copil scrie la producător: „Să fi avut copilul dumneavoastră fibroză chistică ați fi înțeles”

Companiile farmaceutice  se gândesc doar la profit și cu cât boala este mai gravă și mai rară și medicamentul oarecum unicat, cu atât prețul este exagerat mărit.  Să faci cât mai mare profitul pe riscul și suferințele oamenilor, înseamnă că farmacologia nu este în slujba oamenilor, ci a banului iar acest lucru arată fățărnicia unei civilizații.

Copilul a scris o scrisoare unei companii farmaceutice prin care cere să scadă prețul medicamentului necesar pentru tratarea bolii. Autorul acestui gest este Luis, un copil britanic de numai 8 ani. Copilul, care suferă de fibroză chistică, o boala genetică gravă, a apelat și la prim-ministrul Theresa May pentru a cere drepturile sale însă, fără succes, astfel, a decis sa contacteze vice-președintele Vertex Pharmaceuticals, compania care vinde produsul . „Ai medicamentul necesar pentru a mă face bine și să nu mai trebuiască să-mi petrec atât de mult timp în spital. Dacă copilul dumneavoastră ar fi avut fibroză chistică ai înțelege și ai reduce prețul“, a scris băiatul în scrisoare.

Tratamentul a fost aprobat în 2015 de către Agenția Europeană a Medicamentelor dar, în Marea Britanie, nu s-a ajuns încă la un acord de preț între sistemul britanic de sănătate (NHS) și compania. Acest lucru se datorează faptului că prețul revendicat de Vertex Pharmaceuticals ar fi fost considerat excesiv de către NHS. Prin urmare, impasul prețului nu permite spitalelor engleze să utilizeze produsul dar nici să împiedice utilizarea acestuia. Medicamentul Orkambi ar putea îmbunătăți simptomele respiratorii legate de această boală.

Luis și sute de alți copii au încercat deja să deblocheze situația scriind scrisori premierului Theresa May, fără nici un rezultat. „Este un mesaj foarte simplu: se cere companiei să reducă prețul, astfel încât NHS să poate permite copiilor noștri oportunitatea unui tratament.“, A declarat  pentru BBC mama băiețelului Luis.

Replica firmei de medicamente – Ca răspuns, compania a declarat că „împărtășește frustrarea“  lui Luis și miilor de oameni care așteaptă acces la medicament. Luna trecută, secretarul de la sănătate, Matt Hancock, a invitat Vertex pentru a rezolva disputa, NHS a declarat că a propus un acord de cinci ani, care ar permite companiei să realizeze venituri în regiune de 500 de milioane de lire sterline în următorii de cinci ani și mai mult de 1 miliard de lire sterline în următorii 10.

„Dragă Luis. Îmi pare rău să aud că nu stai foarte bine cu sănătatea și că trebuie să-ți petreci mult timp în spital. Trebuie să fie foarte greu pentru tine și pentru familia ta, sunt hotărâtă să fac tot ceea ce pot pentru ca tu să ai acces la acest medicament”, este răspunsul vicepreședintelui Vertex, Rebecca Hunt, trimis copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.