Menopauza timpurie

ftalatii

Menopauza se instalează, în mod normal, în jurul vârstei de 50-51 de ani, însă la unele femei poate apărea și mai devreme: este vorba de menopauză timpurie, care apare după 40 de ani. Anumiți factori care țin de stilul de viață pot favoriza apariția menopauzei timpurie.
Femeile nu acordă mare importantă recipientelor de plastic în care sunt depozitate gelurile de dus sau caserolelor în care-și transporta mâncare, însă anumite chimicale din acestea pot deregla organismul din punct de vedere hormonal și pot induce menopauză timpurie. Un studiu recent publicat în revistă de specialitate „Plos One” arată că peste 100 de substanțe chimice, regăsite în obiectele de uz zilnic, sunt asociate cu menopauză timpurie, având capacitatea de a afecta balanța hormonală a organismului feminin.
Printre cele mai periculoase substanțe pentru organismul feminin, care favorizează menopauză timpurie, sunt ftalatii.
Ftalatii se găsesc în majoritatea ambalajelor PET. Mai cu seamă dacă ambalajele sunt expuse la soare, ftalatii trec fie în apa, în lapte, în iaurt, în bere și în orice aliment care a fost ambalat.
Folosirea zilnică a produselor ambalate în PET poate duce la instalarea menopauzei cu 2, 3 ani până la 15 ani mai devreme decât în mod normal, se arată și într-un studiu efectuat de cercetătorii Unversitatii Washinton, din SUA.

Menopauza timpurie și caserolele de plastic

Substanțele chimice denumite ftalați din recipientele de platic în care este depozitată deseori mâncarea sunt instabilă, în sensul că pot pătrunde în alimente, fiind astfel ingerate. Soluția pentru a evită dezechilibrarea hormonală la femei, pentru a preveni menopauză timpurile, este achiziționarea unor recipiente care sunt, în mod clar, fără ftalați.

Menopauza timpurie și produsele de îngrijire personală

Șampon, loțiune de corp, gel de dus și fel de fel de creme sunt doar câteva din numeroasele produse de îngrijire personală folosite de femei. Însă multe dintre ele prezintă aceeași problemă că recipientele de plastic de tipul caserolelor de mâncare: conțin ftalați. În unele cazuri, chiar cremele și loțiunile au, în compoziția lor, ftalați. Citiți cu atenție etichetele și evitați orice produs care conține ftalați. Acestea vin, deseori, sub formă aromelor din loțiuni, motiv pentru care este indicat să optați pentru cele fără aromă, fără miros.

Menopauza timpurie și parfumurile

Majoritatea parfumurilor (apa de toaletă sau apa de parfum) conține ftalați, acestea fiind substanțe chimice care fac mirosul să reziste. Din nou, atenție la parfumurile cumpărate. Optați pentru cele organice, care nu conțin ftalați, chiar dacă nu rezistă foarte mult, pentru a preveni menopauză timpurie.(sanatatea.com)

Articolul precedentSemne ale bolii Alzheimer care deseori sunt ignorate
Articolul următorObiceiuri zilnice care influențează sănătatea sistemului osos
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno