Mesajul ambasadorului României, George Gabriel Bologan, pentru comunitatea românească – cu ocazia sărbătorilor de Paște

Stimați compatrioți, Dragi prieteni,

Sărbătorile sunt momentele plăcute în care ne îndreptăm gândurile curate unii către alții. În acest spirit va adresez urări alese și bucurii sufletești cu ocazia sărbătorilor pascale din acest an!

Evenimentul Învierii, atât pentru creștini cât și pentru necreștini, a schimbat lumea, iar pentru a înțelege mai bine identitatea culturală și spirituală a Europei este o lectură esențială.

Lumina sfântă, miracolul credinței care conferă sens vieții și omenirii, ne amintește în fiecare an că viața este mai presus de moarte, că adevărul e mai puternic decât ticăloșia și intrigile care au dus la condamnarea fondatorului creștinismului.

Privind în jur vedem că ura și resentimentele sunt un motor cu o puternică propulsie, că în societate se măsoară mai tot timpul atmosfera răului. Este un moment prielnic din an când, în locul abjecțiilor putem pune cuvinte din etimologia populară ca omenie, bună cuviință și să reașezăm instituția respectului la loc de cinste.

Sărbătorile religioase ne oferă șansa schimbării lăuntrice, ne arată că binele este inepuizabil și ne poate inspira, că fățărnicia și trădarea nu vor fi niciodată surse ale păcii sufletești.

Cârtirea despre semeni ne duce la moartea simbolică, învierea la privirea plină de speranțe în puterea de a edifica în bine lumea înconjurătoare. Să ne lăsăm conduși de nădejde, de credință, de acea bunătate izvorâtă din adâncul ființei noastre și să vedem în cei de lângă noi partea cea bună, pentru că așa ne putem bucura de sensul pozitiv al creației.

în aceste zile, gândurile mele se îndreaptă către toți românii de pe meleaguri italiene, san marineze și malteze, dar și către cei din țară sau din alte părți ale lumii. Principala sărbătoare a creștinătății, învierea Domnului, este un prilej de comuniune și liniște, o bucurie a renașterii pe care o împărtășim cu cei dragi.

Fie ca anul acesta, când pentru prima dată suntem în fruntea Europei, Sărbătoarea învierii să fie rațiunea pentru un comportament demn de creștini, de români și de europeni. Că vă aflați cu gândul la cei dragi sau în preajma lor, vă doresc să simțiți căldura familiei și sensul profund al cuvintelor de a fi între ”oameni minunați”!

Ca și în alți ani, în încheierea mesajului meu, doresc să va asigur de întreaga disponibilitate din partea Ambasadei României și a mea personal și îmi îngădui să transmit îndemnul de a rămâne atașați cauzei neamului – unitatea și păstrarea valorilor tradiționale ale poporului nostru – indiferent unde ne-am afla, astfel încât lumea să ne cunoască cum suntem și să ne prețuiască.

Va doresc să parcurgeți în liniște aceste sărbători și să credeți în minunea din ele!, ” Hristos a înviat! Paște Fericit!”

George Gabriel Bologan Ambasadorul României în Italia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.