Metode pentru a menține o locuință răcoroasă fără aer condiționat

Dacă locuința ta este friguroasă pe timpul iernii, atunci cu siguranță vei experimenta și reversul situației: căldură insuportabilă vara, mai ales dacă locuiești în sudul țării. Dacă se adaugă și o sensibilitate la aerul condiționat, despre care știm cu toții că nu este foarte sănătos, trebuie să recurgi la alte metode pentru a asigură confortul termic necesar.

Controlul luminii
Energia calorică produsă în urma efectului de seră poate fi cauza a până la 70% din căldură acumulată într-o locuința, așa că nu e de mirare că îți vom spune să începi prin a limita lumina care pătrunde în casă, mai ales în dreptul ferestrelor care sunt orientate spre vest și sud, fiind toată ziua în bătaia soarelui.

O draperie dintr-un material dens și opac la interior poate ajuta, însă ajunge să îndeplinească rolul unei bariere contra căldurii care se formează în dreptul sticlei. Ideal ar fi să limitezi formarea căldurii, prin urmare soluțiile aplicate la exterior sunt cele cu adevărat eficiente. Poți alege între umbrirea completă sau parțială ori între o soluție fixă și una mobilă. Rulourile exterioare din lemn, montate deasupra ferestrei, sunt o investiție bună și te ajută să controlezi gradul de iluminare – așa cum se întâmplă la blocurile interbelice. Poți obține același confort cu un cadru fix cu lamele reglabile pe care îl poți confecționa doar tu. Dacă preferi să ai lumină în permanență, poți opta pentru o umbrire constantă cu ajutorul vegetației cu frunziș bogat sau prin montarea unei pergole sau marchize în fața ferestrelor care se supraîncălzesc vara.

Dacă ai o mansardă, nu uita că prin ferestrele montate pe panta acoperișului intră celel mai multe radiații, prin urmare va trebui să aplici o metodă și pentru umbrirea lor.

Controlul umidității
Indicele de confort termic depinde nu numai de temperatură, dar și de umiditatea din aer, iar vară această este la un nivel ridicat, deoarece căldură ajută la evaporarea apei. Și știm cu toții cât de neplăcută este atmosferă după o ploaie caldă de vară. Reducerea umidității din interior poate să scadă temperatură resimțita cu câteva grade, iar un deumidificator se poate dovedi un prieten bun pe timpul verii.

Dacă nu vrei să investești în aparatură, nu prea ai alte variante decât să încerci să eviți producerea umezelii: folosește mereu hotă atunci când gătești pentru că aburii să nu pătrundă în casă, nu uscă hainele în interior, nu lasă lichide în recipiente fără capac, aerisește în fiecare seară și dimineață.  În mod pasiv, umiditatea din casă poate fi reglată cu ajutorul plantelor și, mai interesant, cu ajutorul finisajului de perete din lut natural care are proprietăți hidrotermice.

Atenție la aparatura electrică
Un adevăr general este că aparatură electrică generează căldură, așa că îți sugerăm să încerci limitarea utilizării electrocasnicelor pe timpul zilei și, de ce nu, să le scoți din priză. Apoi, dacă mai ai în casă becuri cu incandescentă este cazul să renunți la ele și să le înlocuiești cu becurile LED care au devenit mult mai convenabile ca preț.

Becurile clasice emit foarte multă căldură, ba chiar 6 becuri de 100W pot concura cu un calorifer port-prosop. Becurile fluorescente stau mai bine la capitolul emisii de căldură, însă sursele LED rămân aproape reci și consumă mult mai puțină energie electrică. (casaz.ro)