Metro Poetry la Torino

Începând cu 15 ianuarie, la Torino, oamenii care călătoresc cu metroul sunt însoțiți în voiajul lor de versuri celebre ale douăzeci de poeți italieni și străini, selecționați anume. Proiectul «Metro Poetry» este difuzat în fiecare zi pe frecvențele de radio GTT (gruppo torinese di trasporti) și include mai mult de șaptezeci de poeme recitate de către opt cititoare și cititori pe un fundal muzical adaptat.

Cu orice „fragment liber”, după cum se menționează în fraza cu care ei încep rectația, cititorul este introdus de recitator în lumea poeziei pentru a face astfel o invitație personală pentru a asculta: „nu este vorba doar de voci, ei sunt oameni vii, care-și exprimă sentimentele”, explică Nicoletta Fabrizio YOWRAS (Young writers&storytellers) adăugând: „am selectat mai mult de 70 de poeme printre cele mai cunoscute, să îndemne ascultătorul la reamintire și familiarizare cu poezia.” Printre poeții aleși sunt și: Giacomo Leopardi, Edgar Lee Masters, Emily Dickinson, Federico Garcia Lorca, Giovanni Pascoli și Charles Baudelaire.

Nu este prima dată când metroul din Torino devine un vehicul de cultură: frecvențele radio GTT au transmis deja în metrou unele opere lirice iar la ultima ediție a Paratissima, artiștii de stradă performanți au evoluat în stațiile Dante, Nice si Lingotto, sub organizarea redacției radioului. Inițiativa, care va dura până în aprilie este promovată de YOWRAS, cu sprijinul editurilor care au oferit gratuit textele operelor.

sursa: http://www.ilsorrisoquotidiano.it/2017/01/23/torino-la-poesia-sale-in-metro/