Mic tratat despre …cum să se suporte românii între ei…

Ce ar fi să nu mai fie nicio deosebire între noi?

Să arătăm identic la chip, fie bărbat sau femeie, copil sau bătrân, să avem aceleași trăsături, înălțime, greutate, aceiași voce, aceleași credințe, gânduri, cuvinte, pasiuni, mers, gesturi, veșminte, preferințe, idei politice și așa mai departe?

V-ar plăcea să trăiți într-o lume de …oameni-numere?

Nu suntem egali nici măcar cu noi înșine. Nu suntem cu nimic mai buni sau mai răi unii față de alții. Fiecare avem calități și defecte, fiecare avem ceva special și laolaltă avem ceva în comun: suntem de același neam.

Diversitatea este normalitate.

Nu am putea supraviețui într-o societate unde există o singură lege, o singură opțiune politică, o singură religie, o singură clasă socială, …o soartă nivelată…!

Defectele, erorile, viciile, împletite deopotrivă cu virtuțile, capacitățile intelectuale și sufletești ne fac …PERFECȚI!…


De regulă dăm sfaturi, îndemnuri: ”fiți buni!, ”fiți generoși” ,”ajută-ți aproapele”, ”nu judeca pe altul”, ”scrie corect gramatical”, ”autodepășește-te”, etc, etc, etc… și am vrea ca mereu cel de lângă noi să fie așa, niciodată noi înșine.

Deunăzi… mi-au căzut în fața ochilor, pe rețelele virtuale, câteva postări cu îndemnuri care se potriveau de minune persoanelor care le postaseră. Le cunosc din realitate acele persoane și știu că …taman ele aveau nevoie să devină așa cum îndemnau prin postările lor


În acest mic tratat de suportabilitate pentru românii care se hârjonesc oriunde, care se cred ”mai tănase decât gavrilă”, care mereu au ceva de criticat despre alții, deși ochii lor sunt doldora de cele mai frumoase bârne, celor care critică orice, oricând, oriunde, propria țară de origine și propriul neam și cărora orice le pute mai puțin oglinda proprie în care se mint, le zic cu toată dragostea așa:

Luat individual, om cu om, fiecare este valoros, fiecare are uimitoare calități, mai mult sau mai puțin ascunse, fiecare are un suflet parte din marele suflet al neamului românesc, fiecare are neputințe, limite, aspirații, slăbiciuni, sentimente, amăgiri și așa mai departe… fiecare român contează… Nu uitați asta.

Iată o comparație aproape perfectă care ar putea caracteriza neamul românesc:

Românii sunt precum nisipul. Fiecare bob de nisip este veșnic și indestructibil. Îl poartă zi de zi apele râurilor, mărilor sau oceanelor înainte și înapoi, cu repeziciune sau cu blândețe iar el… tot bob rămâne, întreg și perfect și… mai mult, încărcat cu istoria Pământului, fiindcă alcătuirea lui este din siliciu!…

Dar dacă iei un grup de români în căușul palmelor… ți se scurge printre degete ca nisipul… Acestui nisip îi lipsește liantul.

Liantul ar putea fi dragostea de neam.

Iar nodul în papură nu este dragoste, cum nici bârfa rea, nici invidia, nici perfidia

Dragostea de neam înseamnă să-ți iubești neamul așa cum e…

Nu este îndeajuns să ai dreptate într-o situație dată sau față de o judecată a ta privind un alt român.

Nu este deajuns faptul că ești mai cult, mai inteligent, mai bogat, mai frumos, mai tânăr, mai înalt…  mai gras… de la oraș sau de la țară, de la munte sau de la șes, dintr-o regiune sau alta…

Nu este deajuns că locuiești în state, în vest sau în orient ori Africa sau… ai rămas în țărâna mamei noastre Patria.

Nu este de ajuns că ești român. Mai trebuie și să folosești ceea ce ești, cine ești, cum ești, pentru a-ți dovedi ție însuși că ai dragoste de neam, de propria-ți identitate.

Când lovești cu gândul, cu vorba sau cu fapta într-un alt român, lovești în tine.

Mândria că ești român este uneori și prostească dar demnitatea de român și dragostea de neam, nu a fost, nu este și nu va fi NICIODATĂ prostească.

Neamul nostru nu este cu nimic mai prejos ori mai presus decât alte neamuri ale Pământului dar cumva are ceva special: spiritul veșniciei, răbdarea și încă ceva căruia nu îi găsesc cuvântul potrivit, ceva …dincolo de divin dar nu divin.

BAGĂ DE SEAMĂ: nu poți fi neam numai cu CINE îți convine și CÂND sau CÂT îți CONVINE din neamul tău!

Fără dragostea asta de neam nu ești NIMIC, orice te crezi că ai fi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.