Mihai Neamțu a lansat ,,Vârstele iubirii” la Roma

7

Sâmbătă 25 Februarie 2017, între orele 11.00 și 13.00, în sala conferințe a prestigiosului teatru roman Brancaccio, în prezența unui public numeros, sala a fost ocupată integral, sub organizarea D.lui Valentin Fagarasan a avut loc lansarea cărții eseu ,,Vârstele iubirii,, semnată  de Mihai Neamțu și publicată la Editura Doxologia în 2016.

Mihai Neamțu este o personalitate cunoscută în mediul intelectual și nu doar. Aflăm din contra-coperta cărții faptul că autorul a scris o teză doctorală pentru britanici la Kings College  din Londra și numeroase cărți pentru români. Olimpic național la filozofie, dublu licențiat al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, student Erasmus la München, master în patristică și post-doctoral la Woodrow Wilson Center din SUA.

Mihai Neamțu a sprijinit apariția sau dezvoltarea mai multor proiecte și organizații printre care: Institutul de Istorie a Religiilor, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Fundația Creștin-Democrată, Noua Republică sau Institutul Dezvoltării Personale.

La această lansare a fost însoțit de către profesorul Adrian Papahagi, filolog și eseist român care a și prezentat cartea împreună cu autorul  cât și profilul acestuia din urmă.

,,Vârstele iubirii,,  nu este nicidecum doar o metaforă sau  o teoretizare a iubirii, fiind vorba de un eseu, cum nici o filozofare pe marginea subiectului, ci mai de grabă este o esențializarea a contextelor iubirii pornind pe mai multe vârste.  Cartea este alcătuită din trei ipostaze, ca să spunem așa, având același subiect, iubirea: Chemarea dragostei, luând ca model personajul Cărții Junglei a lui Joseph Rudyard Kipling. Văpaie și Amurg, unde două personaje, creație a autorului, se manifestă în transmiterea ideilor concluzionate apoi la finalul părții, Cinism și Indiferență. Iar cea de-a treia parte, și poate cea mai importantă, are ca personaje Dinu Pillat și Nelli Pillat, soția acestuia, un model chibzuit ales în contextul sacrificiului dar și al verticalității acestui intelectual român interbelic, răpus de închisorile comuniste. Dinu Pillat fiind arestat pentru  că îndrăznit să scrie o carte care nu a fost pe placul comuniștilor.

După prezentarea cărții, atât Mihai Neamțu cât și Adrian Papahagi, au răspuns întrebărilor adresate de către public, legate de conținutul și mesajul cărții dar și ținând de politica românească actuală.

De remarcat nu doar nivelul intelectual înalt al celor doi și stilul oratoric de clasă, ci și modelele alese de Mihai Neamțu în elaborarea acestui eseu, știindu-se că marea nenorocire a zilelor noastre este taman alegerea prea adesea greșită a modelelor, iar Mihai Neamțu, iată, ne arată că se poate ,,rupe rândurile,, și reîntoarce la adevăratele valori umaniste, morale și chiar politice. Am bănuiala că l-a inspirat cumva, chiar dacă nu este nicio legătură a cărții cu aceasta, lecturarea aprofundată a Cântării Cântărilor din Biblie, dar și un atent studiu asupra marilor personalități pe care România le-a avut înainte de 1944-1949, perioada când țara a fost obligată să se îndrepte spre o cale a durerii, a comunismului impus de Rusia Sovietică în urma războiului împotriva nazismului german.

Mihai Neamu a promis că va reveni curând la Roma pentru a aduce ultima sa carte, care urmează să apară,  Astfel de evenimente sunt foarte bine primite de o parte din comunitatea românească de la Roma, cei care au tânjirea după bunele modele intelectuale și nu doar tânjirea după o țară a cărei destin în ultimii ani produce  suferință până și celor plecați departe. Dacă salvarea țării nu o poate aduce deocamdată politica, o poate aduce educația democratică realizată și prin astfel de cărți lansate astăzi.

Facebook Comments